Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ударът от "Магнитски" предизвика тайфун в държавата

Снимка: БГНЕС


Ударът е толкова зашеметяващ, той предизвика тайфун в държавата. Не е възможно моментът за оповестяване на тази информация да е случайно избран” така коментира текущата ситуация около закона “Магнитски” журналистът Валерия Велев, която пише за “Епицентър”, в интервю за Радио Пловдив. 

“Нашите (международни) партньори ни дават знак за това какво не сме направили досега. Те помагат да свършим тази работа, която до сега не сме свършили и ни дават насока от тук нататък как да продължим. Такова разследване и такива санкции САЩ не са предприели срещу нито една друга натовска държава. Можете да си представите как изглежда България в очите на света и Европейския съюз” по този начин Велева очерта мащаб на санкциите по закона “Магнитски” 

Валерия Велева продължи с поставянето на основни въпроси за политическото бъдеще на страната “Как сега, от тука нататък, всъщност, трябва да продължат нещата? Американците свършиха своята работа. Ние трябва да продължим и да свършим нашата работа. Как държавата ще се върне към своите устои и демократични принципи зависи от всички нас. Зависи от държавното лидерство, зависи от ролята и волята на прокуратурата, от волята на президента и служебното правителство, което слагам на последно място, защото е с много кратък мандат. Макар това то върши изключително много работа, като в момента прекарва държавата през чистилище”

“Много е важно какво ще се случи на изборите на 11 юли”

Журналистът уточни че, “най-негативната оценка е за тази политическа сила, която управлява страната в последните 15 години. Неслучайно казвам 15 години, макар че управляват от 12. Погледите са насочени към тях заради цялото това самозабравяне във властта. За корупцията, за това назначаване на различни постове на верни калинки, за ояждането, за всички  обществени поръчки, по които се взима съответният процент. За това сливане на партията с държавата и за това, че страната се ръководеше от един човек. Той беше взел държавата на ръчно управление”. 

Бъдещето на досегашното управление Валерия Велева очерта по следния начин  “голям проблем в момента за бившите управляващи е как да излязат с дойстойнство от тази ситуация. Да, те ще кажат “ние толкова много хора уволнявахме, за всеки който имаше съмнения го махахме”, да, но на мястото на махнатия идваше следващ, който правеше същото. Това е така защото всичко в държавата беше по волята на тази партия. Нека не забравяме, че те в момента владеят ⅔ от местната власт и който си мисли, че изчегъртването е готово, то той се лъже сериозно. Ако не се промени структурното действие на държавните институции, процесът няма да е завършен. Този процес не може да стане по волята на един човек. Това може да стане само, ако политическата класа осъзнае, че отговорността е цялостна и че или падаме в пропастта или прескачаме трапа”. 

Валерия Велева смята, че оценката за служебното правителство е положителна и че две мнения за неговата дейност няма.

”Факт е, че още в първата седмица американският посланик се срещна с президента, премиера и трима-четирима от най-важните министри, показва обръщането на американското правителство към новите управляващи. Това значи че те имат доверие на тези хора да започнат разграждането на предишния порочен модел”. 

“Вярвам, че промените в структурите се случват и с желанието на нашите евроатлантически партньори”. 

Относно споменаването в санкциите на САЩ на заместник-председателят на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, Валерия Велева каза, че “тази служба (ДАНС) трябва да се обърне с хастара навън, защото тя не е годна за нашите партньори”. 

По отношение на Васил Божков тя каза, че “на всички такива въжделения и идеи, че Божков може да участва в политиката, се сложи точка”. 

“Партиите, които бяха се доближи до Васил Божков, за които се говореше, че той ги спонсорира, че той има влияние върху тях, част от партиите на протеста - те също трябва да си направят изводите от всичко това, което ни казва департамента”. 

Журналистът Валерия Велева заключи с това, че “за ГЕРБ е важно от тук нататък до каква степен ще запазят някакво достойнство, слизайки от политическата сцена. Виждаме, че те още са първа политическа сила. Те са се свили до най-твърдото си ядро. Може да останат първа политическа сила, може и да не останат. Но те повече няма да управляват. За тях трябва да е ясно, че трябва да направят много политически реформи, за да останат в политическия живот”. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00

Разговорът за ЕС е важен, грешно е, че нищо не зависи от България

Важният разговор, който трябва да се води преди европейските избори, е за нашето място в ЕС. Това коментира Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в София по повод Деня на Европа и предстоящите избори. Той добави, че не е вярно, че нищо не зависи от България, защото сме малка държава. Според него от страната ни и нейните..

публикувано на 09.05.24 в 10:57

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24