Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Великите европейци - II" - срещите с читатели продължават

С премиера през месец октомври миналата година, втората част на книгата "Великите европейци" на Пламен Асенов вече пътува към читателите си. Пандемията обаче заключи планираните срещи,които се възобновяват от днес.

Първо тази вечер  "Arsenal of Art", следващия четвъртък в залата на Католическата църква в ж.р "Тракия", а след това и в Чепеларе.

Втората книга „Великите европейци“, издадена от Фондация PRO LIBRIS с финансовата подкрепа и на Радио Пловдив, включва 45 портрета на значими личности от Стария континент. Тя започва с разговор за любовта и един неин символ - Сафо, гръцката поетеса от 7 век преди Христа и свършва с Джон Ленън, който без време отиде да се пързаля през Вселената, въпреки че обеща никога да не си тръгва от любовта на света.  

Героите на книгата са побрани в почти необятното време от 28 века. Тук е папа Урбан Втори, който с една реч постави началото на кръстоносните походи; тук са Игнатиус Лойола, основателя на ордена на Йезуитите и кардинал Ришельо, който постави Франция на върха на новата европейска история; тук е кралица Виктория, бабата на Европа; не са избегнати и трудните въпроси около идеите и житейския път на Ницше и Фройд; най-модерните времена пък се оглеждат в портретите на Робéр Шумảн, бащата на Европа, Йожен Йонеско, майсторът на театъра на абсурда, според когото не театърът, а животът е абсурден, Мария Калас, божествената или Милош Форман, чиито гений за кино събра два свята в един. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бюджетът по проект "Мобилност" свърши

Община Пловдив спря приемането на нови заявления за индивидуални и групови пътувания натворчески килективи по проект „Мобилност“ поради изчерпване на финансовия капацитет. От началото на годината са одобрени и финансирани 19 проектни предложения на стойност 64 677,95 лева, което изчерпва гласувания за тази година бюджет.  Гласуваните от Общинския..

публикувано на 26.06.24 в 13:58

Мария Райчева гостува на галерия "Аспект"

С последна за сезона самостоятелна изложба галерия "Аспект" отново посреща талантливата художничка Мария Райчева - творец от най-младото поколение български живописци, но успяла вече да натрупа завидна творческа биография.  Тя е добре позната на пловдивската публика със своя личен стил, вплитащ в себе си импресионизма, постимпресионизма,..

публикувано на 26.06.24 в 09:18

Изложба на Анастасия Кметова в Градската художествена галерия

Възпоменателна изложба на известния български керамик Анастасия Кметова (1933 – 2021) ще бъде открита в Градската художествена галерия.  Изложбата под надслов “Силен дух в крехко тяло” е по инициатива на нейни близки и съдържа над 65 керамични произведения от различни периоди. Откриването е от 18 ч., а експозицията ще остане във залите за временни..

публикувано на 26.06.24 в 08:49

Театрален проект помага на ученици да овладеят гнева и проблемите

Проектът „Форум театър в училище“ започва през януари, в ПГО „Ана Май“, в Пловдив. Това е първият такъв проект, който се случва в училище. Борис Зафиров и Лилия Секова са двигатели на проекта, съавтори и режисьори, като Борис Зафиров е и ръководител на проекта, който се реализира със съдействието на национален фонд "Култура"...

обновено на 25.06.24 в 16:16

Балетна гала вечер на талантите на DS Magnifique

Балетната гала вечер на талантите на DS Magnifique с ръководител Нора Маршаха ще се случи на 30 юни (неделя) от 17:00 ч., в Дом на културата "Борис Христов". Това издание на Балетната гала вече се осъществява с подкрепата на Опера Пловдив и с медийната подкрепа на Радио Пловдив. "Изключително разнообразна програма сме подготвили и този път. На..

обновено на 25.06.24 в 14:20