Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят помощ от президента за проблема с питейната вода в Брестовица

Община „Родопи”  чака съдействие от президента Румен Радев за решаване на проблема с питейната вода в село Брестовица. Това съобщи кметът Павел Михайлов, който  е изпратил писмо до президентската институция с молба за съдействие  относно осигуряване на средства за подмяна на компрометираната  водопреносна мрежа и съоръжения на селото. Очакванията са държавата да  отпусне малко над 20 милиона лева за тази дейност, а общината се ангажира с оказване на пълно съдействие на проектантския и строителните екипи по време на изпълнение на обекта.
 

През седмицата проблемът бе коментиран и на среща  с областния  управител Ангел Стоев и с представители на Инициативния комитет на Гражданско сдружение „Живот за Брестовица“, на която стана ясно,  че от областната администрация са  изпратили писмо до ВиК Холдинга. Холдингът трябва да отпусне нужните средства на В и К  - Пловдив за изграждането на новата водопроводна мрежа.

По предварителни разчети за подмяната на цялата ВиК система в селото са необходими 25 милиона лева, а даденият срок за това е 36 месеца. Има решение на УС на В и К холдинhа, което е взето на  17 март т.г. за отпускане на нужните 25 милиона лева. Чака се одобрение от Надзорния съвет и от новия министър на МРРБ. Към днешна дата няма официален отказ средствата да бъдат отпуснати, каза за РП главния инженер на водното дружество инж. Антон Гълъбов.

"Към днешна дата, в деловодството на дружеството или по електронната поща не е постъпвал по официален ред протокол от заседание на Надзорния съвет на „Български ВиК холдинг” ЕАД, съгласно който да сме информирани за отказ от предоставяне на инвестиционен заем на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Пловдив относно подмяната на водопроводната мрежа в село Брестовица, община Родопи".

Междувременно още на 25 март т.г.  е подписан договор от В и К –Пловдив с фирма за изпълнение на проекта със срок от 36 месеца.

Проблемът със замърсената вода в Брестовица е от години, но от началото на миналата година се е  задълбочил дотолкова, че може да бъде решен само с цялостна подмяна на водопроводната мрежа, тъй като вече манганът е полепнал по тръбите, твърдят  експертите. 

В момента селото се снабдява с вода от новоизградените три сондажни кладенци и водата е чиста, но всяко забавяне крие риск, каза още инж. Гълъбов. Монтирани са и филтри, но дългосрочното решение на проблема е цялостната подмяна на водопровода. 

ВиК извършва и проучване за нов водовземен участък, обследват се два съседни терена с достатъчно капацитет, за да снабдят Брестовица чрез изграждане на помпена станция.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Арестуваха две жени, потрошили имущество на съсед

Две жени от карловското село Христо Даново са задържани за увреждане на чуждо имущество. От пловдивската полиция уточняват, че по-рано разразил се скандал с техен съсед прераснал в саморазправа.  В яда си двете жени счупили 2 телевизора и стъклата на 3 прозореца на къщата на своя комшия. Жените са отведени за 1 денонощие в карловската полиция...

публикувано на 13.06.24 в 12:04

Започна кампанията за прием в Пловдивския университет

Вече започна записването за кандидатстудентската кампания в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“,  съобщиха от висшето училище. За кандидатите, които ще полагат изпити, записването продължава до 20 юни, включително в събота и неделя в Спортната зала на бул. "България". За някои специалности Физико-технологичния факултет  ще се приемат..

публикувано на 13.06.24 в 11:25

Шофьор кара в насрещното платно край Пазарджик

Нова опасна ситуация на пътя – шофьор кара с висока скорост в насрещното платно, в района на Пазарджик. За нея стана ясно от публикация в социалната мрежа Facebook. Това за пореден път възмути гражданите. "Не зная колко трябва да си видиотен, за да не разбираш,  че карайки в насрещното плътно, в дясно, се движиш срещу най-бързите участници в..

публикувано на 13.06.24 в 09:26

Православната църква чества Възнесение Господне - Спасовден

Православната църква чества Възнесение Господне.  Празникът се отбелязва винаги в четвъртък, четиридесет дни след Великден.  На четиридесетия ден след възкресението си Христос се възнесъл на небесата пред погледа на учениците си.  Преди това потвърдил обещанието за идването на Светия Дух, който просвещава умовете и сърцата.  Народът ни нарича..

обновено на 13.06.24 в 08:50

Поредна, но условна, присъда за адвокат Владимир Елдъров

Скандално известният пловдивски адвокат Владимир Елдъров бе осъден с изненадващо лека условна присъда за  крупни данъчни престъпления.   В еднодневно съдебно заседание по съкратената процедура Елдъров получи 1 година условно с 3 годишен изпитателен срок. Той се призна за виновен за това, че в  периода от 2013 г. до 2015 г в Пловдив, като местно..

публикувано на 12.06.24 в 20:02