Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спор за ремонта на читалище "Васил Левски"


Община Карлово и настоятелството на читалище „Васил Левски“ спорят как да бъде направен ремонт на сградата на читалището. Опасенията са, че ако разногласията се проточат, може да бъде изгубено финансирането за ремонта. 

Пред Радио Пловдив кметът д-р Емил Кабаиванов обясни, че сградата на читалището е построена през 1964 година и досега ремонт не ѝ е правен. През 2014 година са подготвили кандидатстването по проект, с който да се финансира ремонта, който ще струва около 1,7 милиона лева.

"През 2014 година включихме ремонта на сградата в интегрирания план за развитие на града и общината. Впоследствие спечелихме проекта, беше изготвен архитектурен проект. Той си мина по абсолютно всички изисквания на европейската програма и получи одобрение", каза Кабаиванов.


Председателят на читалищното настоятелство Иван Хаджийски твърди, че проектът за ремонт ще промени облика на сградата, проектирана от екип, ръководен от известния архитект Владимир Лазаров:

"И тези хора са направили един пъзел, в който всяко парченце си е на мястото. В настоятелството сме убедени в това, че ремонтът ще наруши целостта на сградата, ще наруши и нейната функционалност."

Кметът отхвърля твърденията, че обликът на сградата ще се промени след ремонта и предупреждава, че разногласията могат да доведат  до загубата на европейски пари за ремонта. 

"Аз ще предложа на председателя на Общинския съвет да направим една среща, защото никой няма да ни прости, ако ние изпуснем възможността сградата да изпълни всички съвременни изисквания за енергийна ефективност и достъпност. След още 10 години няма да има възможност да се ползват европейски пари, а ще трябва да бъде теглен голям кредит, за да бъде извършен този ремонт", каза още кметът.

.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Българите са като „вътрешни емигранти“ на изборите

В ЦИК са получени 30 688 заявления от българи за гласуване в чужбина, което бележи намаляване на заявленията спрямо предходните избори на 9 юни, когато са били малко над 38 000. С 20% са намалели желаещите да гласуват в чужбина спрямо предходните избори. А на деветоюнските също е отчетено намаление от 20 процента, което говори за обща..

публикувано на 02.10.24 в 16:30

Скандалът "Разград" е звучен шамар за театралния сектор

Случаят с театъра в Разград е звучен шамар за целия сектор и трябва строг контрол за изразходване на средства от културните институти. Това в заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.  Страшен звучен шамар към целия сектор. За..

публикувано на 02.10.24 в 16:00

1/2 от водоизточниците у нас са без разрешение за ползване

На 30 септември 2024 г. изтече 6-месечният срок за становища по обществената консултация за проектите на Световната банка за Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода 2025 – 2027 г. Тези планове постановяват къде са водите и водните басейни на България и какви са управленските мерки по осигуряване на достъп до ползването им и..

публикувано на 02.10.24 в 15:53

Спестяванията у нас растат, икономисват 22% от българите

В България спестяват само 1,2 млн. души или 22 процента от пълнолетното население, показва проучване на агенция "Тренд". Около 84 процента от спестяващите го правят през банкови депозити, съобщи в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив Стоян Панчев, икономист от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП). По думите му около 68 процента от..

публикувано на 02.10.24 в 15:30

Обновиха зала "Археология" в РИМ Пазарджик с над 1,3 млн. лв.

От тази седмица заработи новата зала „Археология“ на Регионалния исторически музей – Пазарджик, която беше модернизирана по проект за ревитализиране на пространството и обновяване на експозицията. Общо 1 365 000 лева са вложени в реновирането на залата, предстои да бъдат внедрени в нея и софтуерни продукти за интерактивно преживяване на..

публикувано на 02.10.24 в 11:20