Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отвори магазин на хора с увреждания

Социалното предприятие за хора с увреждания в Пловдив откри своя първи магазин в подлеза на „Тримонциум“. Лентата прерязаха заместник-кметовете Георги Титюков, Величко Родопски и директорът Ванина Костадинова.

Красиви сувенири с емблематични за града места като Античния театър, Одеона, сградата на Община Пловдив, различни украшения, картини, чанти и шапки, могат да бъдат закупени, като с това се подкрепя и дейността на хората с увреждания, които ги изработват.

Нашата най-голяма гордост са изделията от стъкло, които се изработват ръчно от единствения майстор в България – Иван Станев чрез метода стъклодухане. Също на ръка се и оцветяват – с коледни мотиви или такива от пейзажи на Пловдив“, обясни Ванина Костадинова.

„Община Пловдив подпомага дейността на предприятието, като до момента са преминали 50 души“, заяви заместник-кметът Георги Титюков.

"Това е моя сбъдната мечта - да съхраня този занаят на изделия, правени с духано стъкло" - заяви майсторът Иван Станев.

"Атмосферата по време на работа също е важна и тя е добра. Аз само подпомагам хората с увреждания - те си имат своите способности и аз само ги отключвам" - заяви Диана Панайотова, която ръководи художественото ателие.

Социалното предприятие е резултат от спечелен през 2018 година европейски проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“ в размер на 390 000 лева и се развива успешно благодарение на усилията на 27 души с различни видове увреждания, които работят в него.

Предстои скоро да заработи и онлайн магазин, който ще предлага сувенирите и издалията от социалното предприятие.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Двама ранени при катастрофа на Коматевско шосе

Катастрофа между кола и мотор блокира Коматевско шосе и в двете посоки. Инцидентът е станал малко по-рано тази сутрин, до "Еврохоспитал".  Автомобилът, който бил управляван от възрастен мъж е отнел предимството на моториста. Така се стигнало до сблъсъка, заради който движението е парализирано. Мотористът и другият водач са откарани в болница.

публикувано на 20.05.24 в 10:13

Затварят кръстовище в район "Южен" поради ремонт

Заради проект на ВиК затварят кръстовище в „Южен“ за около 10 дни. Кръстовището между улиците „Димитър Талев“ и „Петър Стоев“ се предвижда да бъде затворено за моторни превозни средства от 20 до 31  май.  Това ще стане, ако в понеделник сутринта са поставени всички необходими пътни знаци и указателни табели съгласно утвърдения проект за..

обновено на 20.05.24 в 09:06

Над 4700 зрелостници от Пловдив и областта се явяват на втората матура

Днес 4725 зрелостници от Пловдив и областта ще се явят на втората задължителна матура на предмет, който са избрали. 2133 са дванадесетокласниците, които ще държат изпити по профилирана подготовка днес. Най-много са желаещите за английски език – 1251. На следващо място е философия – 117,  по 107 са на биология и предприемачество. 90..

обновено на 20.05.24 в 09:05

В част от ВУЗ-овете днес няма да има учебни занятия в знак на протест

АМТИИ, Университетът по хранителни технологии, Медицинският университет,  Аграрният университет и ПУ "Паисий Хилендарски" се присъединяват към недоволството на висшите училища, които днес няма да отворят врати за учебни занятия в знак на протест срещу намаленото финансиране на българското висше образование, съобщиха от учебното заведение. В..

обновено на 20.05.24 в 09:05

Набират дарения за православен храм в с. Марино поле

В карловското село Марино поле днес беше положен основен камък за изграждането на православен храм.  Храмът ще носи името на „Свети пророк Даниил“ – един от четиримата големи библейски пророци от Стария Завет, чиято памет църквата почита на  17 декември. Марино поле поде кампания за строителство на православен храм В тържествената..

обновено на 20.05.24 в 06:39