Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонците съзнателно се изолират от България

 „От думите на Зоран Заев, че всички европейски държави били крайно недоволни и гневни, че  България не пуска Македония в ЕС, излиза, че ЕС ляга и става, закусва, обядва и вечеря първо с македонския проблем и с това, дали България ще пусне Македония в ЕС. Това не е вярно. Има някои страни, които имат някаква абсурдна мотивация да изразяват от време навреме такова отношение. Но да се говори, че целият ЕС бил срещу България, е aбсолютно невярно“. Това заяви проф. Кирил Топалов – дипломат и член на Съвместната българо-македонска комисия.

Той подчерта, че за ЕС едно от основните неща при приемането на нови страни-членки, е двустранните отношения със съседни държави да бъдат решени.

„Като комисия ние заявяваме нееднократно, че България признава идентичност държавна на Македония от 1944 г. насам, знаейки, че тази идентичност  е изкуствена, фалшива, наложена с жесток терор в Югославия и в новосъздадената изкуствено от Коминтерна Република Македония. Тогава решението от 1934 г. на Коминтерна е  мястото на България да се създадат три държави – Добруджа, Тракия и Македония. И когато ние казваме, че  е тъжно, че откъснаха Македония от майка България и ако това решение беше изпълнено докрай, ние днес на Балканите щяхме да имаме държава Добруджа с добруджански език, Тракия с тракийски език и Македония с „македонски“ език. България нямаше да съществува.“

По думите на проф. Топалов, Македония не е само продукт на Коминтерна, а още в края на 19 в. бъдещото създаване на македонизма се заражда в Белград от Стоян Новакович.  

"Македонците съзнателно се изолират от България. Формират съзнателно в обществото антибългарска омраза. Е, как ще ги пуснем в ЕС?! Как може да променяш идентичност след сто години. Македонска държава имало още от най-ранно Средновековие, защото от Античността се отказаха. Тогава защо нито едно училище от Възраждането не е наречено "македонско" а е наречено "българско училище"?

„Говорим на един език. Техният език е регионална силно посръбчена норма на българския език. И това сме готови да им го признаем, което никой не би признал. Призна ли Сърбия на Косово косовския език? Няма такъв филм!“

Чуйте повече от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51