Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над година първата ни диагноза светеше COVID

Първи случай доказан с PCR на ХТБС в пазардишко

На фона на информацията, че в България е засечен първи случай на Пуумала хантавирус, Екатерина Костова разговаря с д-р Мария Пишмишева, началник на инфекциозното отделение в МБАЛ-Пазарджик. 

Пуумала не е нов вирус, той е един от причинителите на по-леките форми хеморагична треска с бъбречен синдром (ХТБС) заболяване чиито вирус се пренася от мишевидни гризачи. Вирусът за първи път е доказан по друг начин, тоест генетичен материал от него е изолиран в кръвта на болен, а не както досега само с наличието на антитела”. 

Д-р Пишмишева сподели, че са имали и други случаи, но този е първи за тази година. “Регионите около Пазарджик са ендемични за този вирус и очаквахме това да се случи през лятото. Този вирус се носи от обикновена полска мишка, жълтогърла мишка, които са често срещани в горските местности. Те са много любопитни животни и гризат всичко и опикават всичко. Най-често така се предава”. 

Антивирусен препарат няма, като лечението се извършва само според клиничните прояви, разказва специалистът. “ХТБС се отличава с няколко симптома - единият е токсиинфекциозен - включва висока температура и изразена отпадналост. Вторият период се характеризира с бъбречно засягане и с кръвоизливи. Може да се стигне чак до диализа. Кръвоизливите могат да бъдат от леки до много тежки”. 

При успешно третиране заболяването продължава с плавно и не много продължително възстановяване. 

Д-р Пишмишева съветва “когато се ходи в гора нека храната, която се носи, да бъде добре опакована и закрита, така че да не е достъпна до гризачи”. 

Относно потенциалната заплаха от кърлежи и лаймска болест експертът каза, че “тази година прави впечатление, че кърлежите са малко повече от миналата година, но пък нямаме по-висока заболеваемост”. 

“Нещото, което можем да направим, за да се предпазим от кърлежи е да носим дълги светли чорапи, в които да пъхаме своите панталони. Кърлежите се движат от земята нагоре. Тоест светлия чорап по-лесно ще ни даде възможност да видим дали нещо лази по него. После е хубаво да се изтупат дрехите и да се направи оглед на тялото. При децата е добре да се опипва хубаво главата, защото често сваляме кърлежи от там”. 

Началникът на инфекциозното отделение в МБАЛ-Пазарджик Мария Пишмишева коментира развиващата се обстановка около делта вариантът на коронавируса с това, че “той не си е отишъл и предполагам, че ще има и следващи вълни. Ние можем да се предпазим от COVID-19 само чрез ваксинация. Наличието на нови варианти още повече показва точно това”. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43