Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черната кутия на разбилия се МиГ ще се чете в Русия

| обновено на 30.06.21 в 20:56

Руската авиационна корпорация "МиГ" предпочита снемането на данните от черната кутия на изтребителя Миг-29, паднал край Шабла на 9 юни, да стане в лаборатория на територията на Русия. Това заяви пред журналисти в Карлово министърът на  отбраната Георги Панайотов.

"Черната кутия с група, най-вероятно от трима души - от Военна прокуратура, Военна полиция и ВВС - ще замине при първа възможност, когато се уредят формалностите - и ще чакаме резултат от там. Има отговор от РСК, официален, писмен, за тяхно съдействие", каза министърът.

Министърът на отбраната подчерта, че се очаква до 2-3 седмици да се възобнови плановата летателна дейност на изтребителната авиация, която в момента е спряна.

В Карлово Георги Панайотов присъства на церемонията по тържественото посрещане на последния български военен контингент, участвал в международната мисия на НАТО в Афганистан.  

"Разформировахме контингента, който се завърна от мисията в Афганистан, като всички се върнаха живи и здрави. Това ме прави щастлив, освен че ме прави горд, че те са изпълнили отлично мисията си"

Министърът подчерта, че от 19 години, в които България участва в мисии на НАТО в Афганистан, ние не сме дали нито една жертва.

На церемонията бяха отличени военнослужещи. Бойното знаме на 42-ия контингент ще бъде предоставено на Националния военноисторически музей като символ на успешното българско участие в мисията на НАТО в Афганистан.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Дарение на тестове от СЗО получава УМБАЛ "Свети Георги"

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще присъства на официално събитие, организирано от Световната здравна организация в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. Поводът е дарение от СЗО на тестове и консумативи, предназначени за изследване и лечение на бежанци и хора с ограничени финансови възможности в България. Подкрепата на СЗО е в резултат..

публикувано на 14.06.24 в 11:05

Кметът на Ново Железаре загина в катастрофа

Кметът на хисарското село Ново Железаре Петър Ненов е открит мъртъв в канавка край пътя между селата Паничери и Старо Железаре, съобщиха от полицията в Пловдив .  61-годишният мъж е забелязан в безпомощно състояние малко след полунощ и е подаден сигнал на спешния телефон 112. На място са изпратени екипи на полицията и Спешна помощ, като медиците..

публикувано на 14.06.24 в 10:47

Педагози и синдикати обсъждат в Пловдив приобщаващото образование

Пловдивския университет „П. Хилендарски“ е домакин на Национална конференция „Актуални предизвикателства и добри практики в приобщаващото образование“.  Във форума ще участват специалисти и педагози от цялата страна, а сред темите, които ще се разискват са приобщаващо образование в дигиталната ера, образование в мултикултурна среда и приобщаващо..

обновено на 14.06.24 в 10:46

В Пазарджик ще излъчват Европейското на живо в парка

Община Пазарджик организира "Европейско в парка".  От днес до 14 юли, в парк "Стадиона" ще се излъчват на живо футболните мачове от Европейското първенство по футбол. За посетителите ще бъде подсигурен голям екран, с достатъчно места, а за децата е организирано пространство за игри и забавления.  Събитието е част от концепцията на местната власт за..

обновено на 14.06.24 в 10:46

Млад шофьор с мощен джип помете такси в "Тракия"

Поредна тежка катастрофа в Пловдив, причинена от млад шофьор с мощна кола. Това е станало  снощи в район Тракия, в средата на кръстовището между улиците "Димитър Ризов" и "Маестро Г. Атанасов".  Там, след 21 ч.  джип под наем е профучал с висока скорост, отнела предимството на минаващо такси и се е забила в него.  От силния удар таксиметровия..

обновено на 14.06.24 в 07:08