Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурори разследват дали в Столипиново се купуват гласове

Задържан за 24 часа с полицейска заповед е мъж на 40 години

| обновено на 03.07.21 в 18:45

Окръжна и районна прокуратура в Пловдив проверяват сигнал за купуване на гласове в квартал Столипиново. Те работят по започнато от полицията досъдебно производство, по текстове от Наказателния кодекс, които целят да докажат дали има купуване на гласове на изборите на 4 април.

Заместник - районният прокурор Атанас Илиев съобщи, че са били уведомени по телефона от разследващите полицаи от 6-то РПУ в Пловдив за производството за това, че мъж от малцинствения квартал е предлагал на други граждани - имотни облаги с цел гласуване за определена партия.

Устно е било докладвано, че има нарушения на изборите на 4 април, които данни ще провери и анализира Районна прокуратура. "Категорично обаче не се касае за изборите на 11 юли", каза Атанас Илиев.

Днес на 3 юли полицаите правят ново претърсване в цех в Столипиново. Там са иззети множество вещи, алкохол, както и 1 тетрадка и 2 тефтера, където ще се проверя евентуално дали са записани лични дани на хора от квартал Столипиново. 

От ОД на МВР по-късно уточниха: 40-годишен пловдивчанин е задържан като заподозрян за престъпление против политическите права на гражданите. В хода на стартиралата в страната специализирана полицейска операция са извършени процесуално-следствени действия в офис с прилежащ цех за изработка на дограма в кв. Столипиново.

При претърсване съвместните екипи на отделите Криминална и Икономическа полиция и 6 РУ са иззели три тефтера, съдържащи лични данни - около 2000 имена и адреси с броя на обитателите им като евентуални гласоподаватели за определена политическа партия, компютърна конфигурация, DVR със записи от видео наблюдение, таблет, преносими флаш памети и мобилни телефони. 

Допълнително от помещението са конфискувани 46 незаконно притежавани боеприпаси, 55 литра безакцизен алкохол и 53 чифта спортни обувки на запазени търговски марки, без необходимите документи. След доклад на случая в Районна прокуратура - Провдив, е образувано досъдебно производство по чл. 167, ал. 3 от НК. 

Нови данни ще има в понеделник от прокурорите на Пловдив. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на УС на БЛС

Той бе избран на провеждащия се в Пловдив 77-мия редовен отчетно-изборен събор на съсловната организация. За него гласуваха 252-ма от делегатите на събора. Негов конкурент за поста беше председателят на софийската лекарска колегия и бивш служебен здравен министър д-р Асен Меджидиев, който събра 151 гласа. 10 бюлетини бяха невалидни.  Д-р..

обновено на 28.09.24 в 20:48

Катастрофа затвори пътя Кричим - Девин, загинал е 21-годишен моторист

Тежка катастрофа с жертва затвори пътя между Кричим и Девин,  автомобилният поток се отклонява през обходни маршрути. Това съобщават от МВР в Пловдив и посочват, че при катастрофата е загинал моторист. Сигналът е получен преди 16.30 ч. днес в ОДМВР-Пловдив. По предварителни данни при изпреварване на таксиметров автомобил мотоциклет "Хонда" навлязъл в..

публикувано на 28.09.24 в 17:27

Арестуваха мъж, потрошил полицейска камера в Пловдив

36-годишен мъж е в ареста за 24 часа като заподозрян за умишлено увреждане на полицейска камера за контрол на скоростта в Пловдив.  Случаят е от сряда, когато пешеходец, излязъл от тунела, съборил с ритник на земята камерата, разположена край уширение на бул. "Цар Борис III Обединител".  Веднага след вандалската проява извършителят се насочил към..

публикувано на 28.09.24 в 16:13

И днес пловдивчани ползват услугата „еЗдраве“

Кабинетът на РЗИ – Пловдив, който предлага услугата за сдвояване на мобилното приложение "еЗдраве" с електронното ни здравно досие, ще работи в днешната събота от 9 ч. до 14 ч. Причината е интересът на пловдивчани към тази услуга, съобщават от здравната инспекция. Само за 4 дни през тази седмица са се регистрирали 90 души.  Поради големия..

публикувано на 28.09.24 в 08:27

На събор в Пловдив Лекарският съюз избира ново ръководство

Пловдив е домакин на 77-мия редовен отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз. Той се провежда в Международния  панаир и на него ще бъде избрано ново ръководство на съсловната организация - председател и членове на Управителния съвет, както и заместник-председатели и главен секретар.  Двама са до момента кандидатите за председател на..

обновено на 28.09.24 в 08:19