Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хронично болните трябва да се ваксинират срещу ковид

Коронавирусът засяга ендокринната система, като заболяването протича по-тежко при пациентите със захарен диабет, затлъстяване, заболявания на щитовидната, надбъбречните и половите жлези, както и при нарушения на хипоталамо-хипофизната ос. При една част от пациентите настъпват усложнения на хроничното им заболяване  след пребледуване от Ковид-19. Това съобщи на пресконференция проф. д-р Мария Орбецова, началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната при УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив и  и член на Експертния съвет по ендокринология към Министерството на здравеопазването.

„30-40% от общо 185 пациенти със захарен диабет, постъпили за лечение в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ „Свети Георги“ през първите 6 месеца на 2021 г., са с влошено състояние след прекаран ковид или с последствия от лечение с глюкокортикостероиди, допълни проф. Орбецова. Тя уточни, че няма данни да има по-голяма честота на разпространение на вируса сред диабетиците, но заболяването при тях протича по-тежко. 

Една пета от пациентите на интезивно лечение са имали диабет тип 2 и затлъстяване. По думите й диабетиците са средно с 50% по-застрашени от фатален изход при заразяване с Ковид-19. Същевременно захарният диабет е тясно свързан със сърдечно-съдовите заболявания, което допринася също за повече усложнения и по-голяма смъртност. 

След прекарана коронавирусна инфекция може да се отключи захарнен диабет от тип 1 или да се появи при хора, които досега не са имали такъв, поясни проф. Орбецова. 

По отношение на пациентите със заболявания на щитовидната жлеза, преболедували Ковид-19, е необходимо продължително проследяване на дългосрочните последствия. При 20-30% от пациентите се отключва и пост вирусен тиреодит и трябва лечение. 

Коронавирусът засяга също така половите жлези, хипофизата и надбъбречните жлези, като при стрес на организма производсвото на кортизол не е в нужното количество, допълни специалистът. 

Проф. Орбецова е категорична, че ваксинацията е единственият сигурен начин да се предпазим от опасното заболяване и призова, хората с хронични заболявания да се имунизират. 

Тя съобщи, че клиниката по ендокринология започва наблюдение на пациенти, прекарали Ковид-19 като със събраните данни ще се изготви стратегия срещу последствията от коронавирус при хората с болести на обмяната.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43