Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-разочаровани от нови избори ще са гласувалите за ИТН

Георги Карасимеонов
Снимка: БГНЕС

“Парламентарната демокрация има определени принципи и начини на осъществяване. Има традиция от над 200-300 години дори. И не може това, което прави в момента Слави Трифонов, да се приеме за част от тази история или начин на правене на политика” това заяви в интервю за Радио Пловдив проф. Георги Карасименов, политолог и бивш ръководител катедра “Политология” в Софийския университет.

“Виждате как говори шефа на парламентарната им група Тошко Йорданов. С един назидателен,диктуван единствено от техните интереси език - ние ще ви представим един състав, една програма въпреки, че сме само 65 депутата” така коментира Карасимеонов пресконференцията дадена от ИТН и Николай Василев днес. 

Според него ИТН “трябваше да имат пълно мнозинство, за да могат да говорят по този начин, но в момента, в който те нямат това мнозинство, започват да прикриват този антисистементе подход с това, че поемат отговорност”. Професорът добави, че едно управление трябва да има определена подкрепа, за да приема отговорност.

“Така че аз смятам, че това е един деструктивен подход не само към нашия парламентаризъм, а изобщо към парламентарна практика”. 

Проф. Карасимеонов отказа да направи прогноза как ще се развие политическата ситуация и какъв ще е следващия ход на ИТН. “Наистина не мога да ви кажа. Толкова е непредвидима тази партия, толкова е скрита от очите на обществеността. Тази пресконференция беше някакво изключение, а това трябва да е типичен начин за комуникация с хората”.

Според политолога служебното правителство да стане редовно е възможно да бъде предложено от носителя на третия мандат. “Ако тук се провали гласуването на правителството предложено от партията на Трифонов, ГЕРБ ще върнат мандата си и тогава би могло да се помисли евентуално ДБ, БСП и другите партии да предложат някакъв експертен вариант, в който да се включат министрите от служебното правителство. Но колко е реалистичен да мине, не е ясно. Тогава ще оставят Слави Трифонов в една особена ситуация, като той ще трябва да реши дали да има предсрочни избори или не. 

“Не съм съгласен, че многото избори са нещо нормално” каза още Георги Карасимеонов, коментирайки възможността за несъставяне на работещ кабинет. 

“Това е по-скоро изключение , един мандат е 4 години, това е най-нормалното - да се изкарат едни 4 години, в които да има време парламента да се конституира, да се изготви програма и да се изготви правителство. Всичко друго е извънредно. Безспорно хората ще бъдат много разочаровани, ако сега пак пропадне създаването на правителство. Най-вече гласоподавателите на Слави Трифонов ще бъдат разочаровани. Тук ИТН смятам, че ще торпилират парламентарния процес. Ако се отиде на трети избори цялата вина ще поеме Слави Трифонов - най-малко и журналисти и обществено мнение и партии ще хвърлят по него. Начинът, по който той подхожда е деструктивен. ” беше категоричен политологът. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Вл. Темелков е номиниран за министър в кабинета на ГЕРБ

Владимир Темелков, заместник-кмет на община Пловдив, е номиниран за министър на електронното управление от кандидата за премиер Росен Желязков. Това стана ясно преди минути, по време на връчването на първия мандат на най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ-СДС. Пред Радио Пловдив Владимир Темелков потвърди номинацията си, но отказа повече..

публикувано на 01.07.24 в 09:22

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24