Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В нереформирана здравна система негативите са за всички

| обновено на 19.07.21 в 17:28
Проблемите, които изтъкват както здравния министър, така и лекарите от Пирогов са системни , а негативите са за всички, коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. 

"Излишно е да се вглеждаме в конкретния казус, защото и двете страни непрекъснато изтъкват аргументи в полза на едната или другата, а  така или иначе санкциите, които са наложени на Пирогов вероятно ще бъдат обект на съдебни дела и конкретният спор ще се реши  в съда. Но в хода на тази дискусия, която се разрази, отново излязоха на повърхността проблеми, които съществуват от много време и които не са свързани нито с някой конкретен ръководител на лечебно заведение, нито с някакви "гнили ябълки" , защото, ако беше така с няколко уволнения в здравеопазването отдавна щяхме да сме решили много въпроси. Не това е решението на въпроса, тъй като проблемите които изтъкват и здравният  министър, и работещите в Пирогов са  от много години. Те са системни проблеми  и се отразяват на лекарите, на пациентите и на мениджърите на лечебните заведения, защото в такава нереформирана  система в крайна сметка негативите са за всички", коментира адвокат Шаркова.

По думите и от години извънболничната помощ се неглижира и се свежда до някакви диспечерски функции на общопрактикуващите лекари, което не е правилно, така е и с специализираната помощ, което  също не е правилно. Според нея доболничната система трябва да е входната врата за болниците. 

Според нея неглижирането и отказът да се предприемат радикални мерки и реформи за подкрепа на извънболничната помощ, доведе до това, че пациентите основно  търсят медицинска помощ в болниците, а клиничните пътеки не са направени за амбулаторни състояния. 

Като пример адвокат Шаркова  посочи нуждата на даден болен да си направи  ЯРМ. В извънболничната помощ, да се направи е много трудно за болния, защото струва много пари и защото НЗОК го отпуска трудно и се чака. Тогава пациентът стига до  болницата, където му се прави изследването по клинична пътека.

" В никакъв случаи не оправдавам това. Обяснявам всъщност тези недъзите до какво водят. Тези недъзи водят до това, че самите ние като пациенти много често участваме в подобни неприемливи и неправилни действия. Но и в двата случая и лекарят и пациентът правят това в полза на пациента. До колко е редно това е  друг въпрос, допълни адвокат Шаркова.

Според нея е важно да се измести центъра на тежестта и дискусията да е за това какво трябва да се промени в системата.

 "С персонални промени не може да се разреши този генерален проблем, който съществува повече от десетилетия и се отразява на всички. Аз не съм сигурна, че има някой, който да изрази удовлетворение от работата си в самата здравна система. Пациентите получават качествена медицинска помощ, в повечето случаи, въпреки тази система, а не благодарение на нея, коментира още юристът.

Интервю с адвокат Мария Шаркова може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43