Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парите в здравеопазването се харчат основно с кражба

Диагнозата на здравната система в България е отчайваща. Това мнение изрази професор Димитър Шишков в интервю за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив
„Парите в здравеопазването се харчат основно с кражба. Няма шеф в болница, никъде в България, който да не е назначен по политически принципи, причини и т.н. Когато аз бях народен представител, се опитахме да сменим с малко повече професионалисти хора, които бяха шефове на болници в Пловдив. Тогава от ГЕРБ имаше такова дърпане назад, просто казаха да забравим“, това заяви професор Димитър Шишков, който е шеф на Клиниката по урология в УМБАЛ „Пловдив, а също и бивш депутат от РБ в 43-то НС.

Той обаче смята, че не лекарите злоупотребяват.

„Искам да кажа на хората, че не лекарите крадат, директорите крадат най-много. И самият начин на структуриране на здравната система е определен да бъде в корупционна схема. Докато не се премахнат клиничните пътеки и монопола на НЗОК, така ще бъде!“, категоричен е професор Шишков.

Той подчерта, че до този момент няма нито един осъден болничен шеф, заради това, че е похарчил в огромни размери парите на хората и е докарал болница почти до фалит почти. Бившият депутат каза още, че докато е мътна водата и парите се разпределят по клинични пътеки, с политически гръб, без професионализъм, и без да се установи дали реално се лекуват пациенти, промяна няма да има.

Той смята, че тезата на министър Стойчо Кацаров по казуса "Пирогов", където беше уволнен директорът,  е ясна.

„Има проверка от НЗОК. И на базата на това, което е установила касата, се предприемат действия. Ясно е, че след като си имал толкова много злоупотреби, ти си отиваш. Какво толкова има? Незаменими хора няма. Другото нещо – най-много пари през последните две-три години, се даваха целево за „Пирогов“. Ще ви дам пример – за пет зали в моята операционна бяха отпуснати 500 000 лева. А за една операционна в „Пирогов“ с две зали, се дадоха около 15 милиона лева. Как стават тези работи?, допълни още Шишков.

Според него всеки, който реши да промени корупционната система в здравеопазването, ще бъде атакуван по всякакъв възможен начин.

„Познавам лично министър Кацаров и знам много добре за какъв човек става въпрос. Целият си живот той е отдал на здравеопазването", подчерта професор Димитър Шиков.

Цялото интервю с професор Димитър Шишков можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В момента е неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53
Д-р Гергана Гешанова

Родителите на 77% от децата-пушачи, пушат вкъщи

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

Безопасността е най-важна при избора на детски играчки

Как да избираме безопасни играчки за децата, може ли да се върне закупена играчка и при какви условия?, коментира за програма "Точно днес"  Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите". Тя припомни, че при избора на играчки и други детски стоки за подаръци на малчуганите за 1 юни безопасността трябва да е водещ елемент...

публикувано на 31.05.24 в 09:46
Йонко Иванов

Абсурдна е идеята да се ограничават шофьорските изпити

Как гледат автоинструкторите на предложението на държавата за своеобразен таван на шофьорските изпити – кандидатите да се явяват само 4 пъти за 6 месеца на изпит. Коментарът по темата е на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. „Това е пълен абсурд. За да се предложи едно нещо, и то да бъде..

публикувано на 30.05.24 в 16:36

Опрени сме на стената, ще стачкуваме!

Тоя Балкан е калоферски от 500 години. Тука от 25 години някой казва: Той вече няма да е на калоферци.  Ний навремето сме се договаряли с оня султан, дето е превзел половината Европа. Днеска просто няма с кой да се договаряме! Така  животновъдът от Калофер  Тодор Диклиев  описа ситуацията с ограничената паша на животни в..

публикувано на 30.05.24 в 16:21