Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН да понесе политическата отговорност за нов кабинет

| обновено на 30.07.21 в 11:14
Снимка: БГНЕС

Изпращаме месец на промени, след вторите избори за годината, но без регистриран напредък за ново правителство. Изцяло новата ситуация в Народното събрание роди подозрения, обвинения и невъзможност за преговори. Коментар на политическите пререкания между партиите от политолога доц. Иван Начев.

Той каза, че все още не може да се каже със сигурност накъде вървим, дали към нов кабинет, или към избори.

"Всичко това, което наблюдаваме не е нещо, което сме виждали преди", уточни доц. Начев. Според него и двете страни са прави, защото от една страна новите партии на протеста, нямат мнозинство за ново правителство, от друга ИТН спечели тези избори с малко, и победи ГЕРБ. 

"Бидейки антисистемна партия ИТН, партия насочена срещу статуквото, тя не иска да спазва онези правила, които са негов символ", смята политологът. Той допълни, че поведението на ИТН е обяснимо, защото 1/4 от депутатите са от тази партия, или всеки четвърти българин е гласувал доверие на тях. 

Доц. Начев каза още: "Тази партия иска да понесе политическата отговорност, но другите партии, които са свикнали на коалиционни споразумения и задкулисни договорки трябва да се дадат сметка, че ако не беше ИТН, то нямаше да имаме тази ситуация, ГЕРБ нямаше да е опозиция. Тук е по-важно дали започваме да говорим за политики, или започваме да говорим за хора, както направиха вкл. от Демократична България. Този разговор за политическото управление е по-важен, а на втори план е разговорът за хората."

Доц. Начев смята, че е важно вече да спрат пререканията между партиите, от друга страна президентът Радев няма интерес служебното правителство да управлява дълго, и мандътът ще бъде връчен скоро. 

"Избирателите много ясно казаха, че не искат управление на една партия, на един лидер, а управление, подкрепено от много повече политически формации", поясни още в анализа си политологът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Инджов

Партията "Не подкрепям никого" постигна добър резултат

Възможно е да бъде съставено правителство от четири партии след тези резултати и убедителната победа на ГЕРБ. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Иво Инджов. Според него обаче не бива да се изключва и вариантът отново да отидем на избори догодина.  По думите му шансовете за съставяне на редовно правителство нарастват и..

публикувано на 28.10.24 в 09:53

Хората вече искат да има правителство

При над 93 % обработени протоколи 9 формации влизат в 51-то НС, сочат данните на ЦИК.  Р езултатите от този вот почти повтарят тези от юнските избори, с изключение на разцеплавето на ДПС, коментира пред Радио Пловдив бившият депутат от ПП-ДБ Росен Костурков .  Според него влизането на "Величие" или "Меч" в парламента не е много сигурно, но..

публикувано на 28.10.24 в 09:40

Пловдивчани са умерени в прогнозите за нов кабинет

След края на изборите за ново народно събрание, в които ГЕРБ-СДС отново победи, в Пловдив хората смятат, че по-скоро ще има ново правителство. Една голяма част обаче изобщо не се интересуват от политическите процеси в България. Те не отиват до изборните урни, за да упражнят правото си на глас.  Има шанс 50 на 50 да се състави работещ кабинет, смята..

публикувано на 28.10.24 в 09:07

Равноотдалеченият премиер ще е параван за политическите партии

Резултатът от вота е очакван, а малко по- високата избирателна активност не е повод за радост, каза в предаването "Точно днес" Дани Каназирева - бивш депутат от ГЕРБ. Според нея избирателят е препотвърдил европейския път за развитие на България.  Все по- сложно според нея обаче е съставянето на коалиция за управление при наличието на 9  партии в..

публикувано на 28.10.24 в 09:06
Яница Петкова

Възможно е четири партии да сформират кабинет

Резултатите от вота за 51-ви парламент коментираме с  Яница Петков а от "Галъп интернешънъл болкан" в програма "Точно днес". "Имаме доста сериозни заявки за съставяне на правителство." , посочи социологът. ДПС-Новото начало е изолиран партньор за повечето партии, смята Петкова. Тя допълни още: " ГЕРБ-СДС ще получат по малко от 70 депутати, но при..

публикувано на 28.10.24 в 08:14