Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвестиции за 2 млрд. евро по „Транспортна свързаност“

Снимка: Радио Шумен

Програма „Транспортна свързаност“ попада в обхвата на една от политическите цели на Европейския съюз „По-добре свързана Европа  –  чрез подобряване на мобилността и регионалната свързаност“.

Общият бюджет на програмата е около 2 млрд. евро.

Железопътният транспорт продължава да бъде основен приоритет за новия програмен период. С планираните инвестиции в жп сектора се цели цялостно завършване на железопътния коридор от турска до сръбска граници и свързването на жп мрежите на България и Република Северна Македония.

Инвестициите за развитие на пътната инфраструктура по TEN-T мрежата са насочени приоритетно към завършване на автомагистрали, със специален фокус върху Северна България, където регионалната пътна мрежа е допълнително натоварена (визирам АМ „Русе – Велико Търново“).

Ще бъдат финансирани и проекти в други видове транспорт -  развитие и разширение на вътрешно водни и речни пристанища за извършване на мултимодални операции, за изграждане на жп връзки към летища и пристанища, за развитие на жп възлиотново в Северна България, както и за изграждане на инфраструктура за алтернативни горива по републиканската пътна мрежа и в пристанищата с национално значение.

Както и в предходните програми финансирането на иновации в транспорта е важен сегмент. Планирани са дейности по надграждане на интелигентни системи за безопасност и намаляване на замърсяването, за инженерни мерки за осигуряване на условия за целогодишно корабоплаване по река Дунав, за доставка на аварийно-спасителни кораби и специализирано оборудване за  безопасността и сигурността в акваторията на  Черно море, за внедряване на ЕRTMS и др.

Постоянна област на инвестиция за всички видове транспорт е транспортната безопасност, в частност пътната безопасност, в съответствие с Национална стратегия за безопасност на движението по пътищата 2021–2030 г., също е засегната в програмата.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивска митрополия е домакина на семинар "Социална свързаност и подкрепа"

Пловдивската митрополия е домакин на четвъртия заключителен семинар „Социална свързаност и подкрепа“.  Форумът има за цел да повиши информираността за социалните услуги, които църквата предоставя.  Проектът „Социална свързаност и подкрепа“ е финансиран от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика и се изпълнява от..

обновено на 26.06.24 в 09:50

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08

Силен ход за кабинет - Бойко Борисов да даде крачка назад

Как ще се конфигурира новото управление, или ще се наложи повторим изборите през есента, за сложните преговори, за правителство на малцинството лансирано от Бойко Борисов, говорим с политолога доц. Иван Начев . Доц. Начев каза, че поредните избори у нас донесоха умора от безкрайните гласувани през последните няколко години, както и това, че никой..

публикувано на 25.06.24 в 09:49

"Образователни маршрути-България" - от Атина до Пловдив

Ученици от Българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина са на посещение в Пловдив по проект на Министерството на образованието и науката. Ние сме в града за пет дни, съобщи директорът на училището Мими Ничева .  МОН отпуска средства по проекта "Образователни маршрути-България", с него децата, които се обучават в български..

публикувано на 25.06.24 в 09:05

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47