Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легла в болниците има, проблемът е в спазването на ковид мерките

| обновено на 24.08.21 в 11:59

Ситуацията с разпространението на коронавирусната инфекция в Пловдивска област става тревожна и много динамична. До неделя имахме 227,9 на 100 000 души заболеваемост. Вече може и да сме влезли в червената зона със случаите от вчера и днес. Увеличава се броят на приетите в болници, заяви пред Радио Пловдив заместник-директорът на РЗИ-Пловдив д-р Аргир Аргиров

Той цитира справки, с които разполага, според които само от 17 часа вчера до тази сутрин в болници са приети около 15 души. В реанимации са 32 пациенти, от тях 18 са на апаратна вентилация.

Въпреки това, д-р Аргиров смята, че място за тревоги няма, тъй като за хоспитализация на болните легла има и ще има. Проблемът не е в леглата, проблемът е в спазването на най – елементарните мерки, убеден е заместник-директорът на пловдивската здравна инспекция.

Не се налагат допълнителни мерки, стига да се спазват вече въведените. Каквито и административни мерки да се вземат и оповестяват, ако няма самосъзнание, няма да има резултат, каза д-р Аргиров.

Той припомни, че на 24 август миналата година положителните случаи в Пловдив са били 6, а сега са 258. Също миналата година на 18 ноември е бил върхът на положителните и те са били 525 в областта.

В Пловдив и областта поетапно се отварят болниците за Ковид пациенти – и днес, и утре, и от 1-ви септември. Постоянно сме във връзка с лечебните заведения, ако се налага, спешно могат да бъдат разкрити Ковид легла, съобщи представителят на РЗИ.

През последните дни няма промяна в темпа на ваксинация. Имунизирани са 18,36% от жителите на Пловдивска област. В Пловдив те са 22,63 на сто, но има общини като Брезово, Калояново, Садово и Стамболийски, където са имунизирани под 13% от гражданите, съобщи заместник-директорът на РЗИ-Пловдив д-р Аргир Аргиров.


Същевременно, от Районната лекарска колегия на БЛС – Пловдив обявиха, че подкрепят заповедта на ректорското ръководство на Медицински университет – Пловдив за начина на провеждане на новия учебен семестър. 

В становище до медиите от съсловната организация заявяват: 

„Считаме, че обучаващите се студенти, особено в клиничните бази, следва да представят данни за ясен индивидуален статус по отношение на COVID-19 преди влизане в лечебни заведения. Това ще изясни риска от епидемиологичен контакт с пациенти, чрез които те се обучават, както и с медицинския персонал." 

В позицията на пловдивската лекарска колегия пише още:

"Спазването на противоепидемични мерки се налага по безспорни медицински индикации. Същевременно обучението по медицина дава не само права, но и вменява определени отговорности за бъдещите медици, свързани с  опазването на индивидуалното и общественото здраве.“ 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33