Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Христов финалист в хайку конкурс за Фукушима

| обновено на 24.08.21 в 14:28

Двама българи бяха отличени на Международния хайку конкурс, посветен на Фукушима. Надежда Костадинова и Владислав Христов са сред финалистите на конкурса, организиран от Румънската хайку асоциация в гр. Констанца. Конкурсът се провежда, вече, пета година и всяко негово издание, до момента, е посветено на определена тема. За тазгодишното издание темата е 10-та годишнина от атомната авария във Фукушима, Япония.

Общо 141 поети от цял свят са изпратили творбите си за конкурса. Сред тях са участници от Румъния, Хърватия, САЩ, Индия, Великобритания, Франция, Германия, Полша, Канада и Австралия и България.

Текстовете са оценявани от жури в състав : г-н Жан Антонини -  съпредседател на Франкофонската асоциация на хайку и автор на сборници и учебници по хайку, г-жа Юлия Ралия - професор по френски език, г -н Василе Млодован - един от основателите и бивш президент на Румънското хайку дружество в Букурещ, г-жа Никол Потие - член на редакционния съвет на Румънското хайку дружество в Букурещ и член на SHC.

Поетът Владислав Христов, разказва в предаването „Вход свободен“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мария Райчева гостува на галерия "Аспект"

С последна за сезона самостоятелна изложба галерия "Аспект" отново посреща талантливата художничка Мария Райчева - творец от най-младото поколение български живописци, но успяла вече да натрупа завидна творческа биография.  Тя е добре позната на пловдивската публика със своя личен стил, вплитащ в себе си импресионизма, постимпресионизма,..

публикувано на 26.06.24 в 09:18

Изложба на Анастасия Кметова в Градската художествена галерия

Възпоменателна изложба на известния български керамик Анастасия Кметова (1933 – 2021) ще бъде открита в Градската художествена галерия.  Изложбата под надслов “Силен дух в крехко тяло” е по инициатива на нейни близки и съдържа над 65 керамични произведения от различни периоди. Откриването е от 18 ч., а експозицията ще остане във залите за временни..

публикувано на 26.06.24 в 08:49

Театрален проект помага на ученици да овладеят гнева и проблемите

Проектът „Форум театър в училище“ започва през януари, в ПГО „Ана Май“, в Пловдив. Това е първият такъв проект, който се случва в училище. Борис Зафиров и Лилия Секова са двигатели на проекта, съавтори и режисьори, като Борис Зафиров е и ръководител на проекта, който се реализира със съдействието на национален фонд "Култура"...

обновено на 25.06.24 в 16:16

Балетна гала вечер на талантите на DS Magnifique

Балетната гала вечер на талантите на DS Magnifique с ръководител Нора Маршаха ще се случи на 30 юни (неделя) от 17:00 ч., в Дом на културата "Борис Христов". Това издание на Балетната гала вече се осъществява с подкрепата на Опера Пловдив и с медийната подкрепа на Радио Пловдив. "Изключително разнообразна програма сме подготвили и този път. На..

обновено на 25.06.24 в 14:20

Специална премиера в Театър “А'парт“

Деца със специални образователни потребности канят на театрална премиера в Театър“ А'парт“! Днес от 17: 30 ч. в залата на Театър“ А'парт“ ще бъде представена за първи път на пловдивска сцена и пред публика, театрална постановка, която се реализира изцяло от деца със специални образователни потребности. Премиерата "Не пипай куфара" по Борис..

публикувано на 25.06.24 в 13:40