Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата трябва да се върнат в училище

„Настояваме за друг подход на комуникация между МОН и родителите“, това заяви Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация „Родители“ в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

„Всички виждаме, че има напрежение сред родителите  и това напрежение не е добро и полезно. За съжаление ни очаква още една доста трудна година. Няма да бъде никак лека за децата ни“, каза Алексиева по отношение на началото на новата учебна година. Тя каза, че именно неяснотата за старта на академичната година е причината за напрежението у деца и родители.

„Ние не сме против мерките, но апелираме училищата да са подготвени, за да посрещнат децата“, каза директорът на Асоциация „Родители“.

Само няколко седмици преди началото на учебната година Алексиева коментира положително предложението на образователния министър Николай Денков за тестване на децата срещу Covid-19 всяка седмица.

„Това е, може би, един от начините  да запазим децата по-дълго в училище“, каза Алексиева и допълни, че „това, което ме успокоява е, че тестването ще се прави със съгласието на родителите“.

Тя призова обаче за подробна информация и комуникация с родителите.

„Разговорът между училището и родителите е ценен. Трябва да  се предостави информация на родителите за тестовете, които ще бъдат използвани и алгоритъма на работа“, каза Яна Алексиева. Тя апелира още за набавянето на щадящи тестове за децата.

Директорът на асоциацията на родителите призова и всеки възрастен да направи жертва, за да могат децата да се върнат в училище.

„Искаме децата ни да живеят в един по-нормален свят. А година и половина затворени вкъщи вече е прекалено много време за тях“, заяви тя.

 Цялото интервю с Яна Алексиева слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Манол Пейков с преференции пренарежда листата на ПП-ДБ

Манол Пейков от ПП-ДБ пренарежда листата на коалицията в Пловдив-град.  При необходими 1441-а преференции той е получил 3 938, които го поставят на второ място в листата на ПП-ДБ. Той измества от втората позиция Стою Стоев и третата Катя Панева. Водачът на листата Асен Василев е получил 3423 гласа. Рекордьор по преференции е получил..

публикувано на 28.10.24 в 10:29
Иво Инджов

Партията "Не подкрепям никого" постигна добър резултат

Възможно е да бъде съставено правителство от четири партии след тези резултати и убедителната победа на ГЕРБ. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Иво Инджов. Според него обаче не бива да се изключва и вариантът отново да отидем на избори догодина.  По думите му шансовете за съставяне на редовно правителство нарастват и..

публикувано на 28.10.24 в 09:53

Хората вече искат да има правителство

При над 93 % обработени протоколи 9 формации влизат в 51-то НС, сочат данните на ЦИК.  Р езултатите от този вот почти повтарят тези от юнските избори, с изключение на разцеплавето на ДПС, коментира пред Радио Пловдив бившият депутат от ПП-ДБ Росен Костурков .  Според него влизането на "Величие" или "Меч" в парламента не е много сигурно, но..

публикувано на 28.10.24 в 09:40

Пловдивчани са умерени в прогнозите за нов кабинет

След края на изборите за ново народно събрание, в които ГЕРБ-СДС отново победи, в Пловдив хората смятат, че по-скоро ще има ново правителство. Една голяма част обаче изобщо не се интересуват от политическите процеси в България. Те не отиват до изборните урни, за да упражнят правото си на глас.  Има шанс 50 на 50 да се състави работещ кабинет, смята..

публикувано на 28.10.24 в 09:07

Равноотдалеченият премиер ще е параван за политическите партии

Резултатът от вота е очакван, а малко по- високата избирателна активност не е повод за радост, каза в предаването "Точно днес" Дани Каназирева - бивш депутат от ГЕРБ. Според нея избирателят е препотвърдил европейския път за развитие на България.  Все по- сложно според нея обаче е съставянето на коалиция за управление при наличието на 9  партии в..

публикувано на 28.10.24 в 09:06