Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира голямото раздаване на храни за социално слабите

| обновено на 20.09.21 в 07:40

Днес едновременно във всички области в страната, стартира кампанията по предоставяне на пакети с хранителни продукти за най-нуждаещите се. 

Около 500 000 социално слаби ългарски граждани ще бъдат подкрепени с близо 5500 тона храни на обща стойност 13,4 млн. лева по график, изготвен от БЧК – партньорската организация, която осъществява кампанията. 

В Пловдивска област пунктовете са общо 23, а в Пловдив-град са 6. Те ще работят всеки делничен ден от 9ч до 14ч. А края на кампанията за цялата страна е 19 ноември, каза Таня Георгиева, председател на регионалната организация на БЧК- Пловдив.

В предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив тя апелира хората, които ще се възползват от безвъзмездната помощ да не чакат до последните дни, а да вземат своя пакет с хранителни продукти по-скоро.

„Нека храната да достигне до лицата, за които е определена. За Пловдивска област това са 460 тона храни“, заяви Георгиева и допълни, че в пловдивска област на тази помощ разчитат 26 414 души.

„Те са от няколко целеви групи. Най-голямата са лицата и семействата, които получават подпомагане по целевата помощ за отопление, майки-осиновителки, които получават месечни помощи за отглеждане на деца, лица и семейства получили еднократна помощ за ученици, записани в 1-ви клас през миналата учебна година и др“, уточни председателя на регионалната организация на БЧК- Пловдив.

Списъците с правоимащите са изготвени от Агенцията за социално подпомагане, която е Управляващ орган на програмата.

Тя каза още, че тази година има нарастване на лицата, които ще се възползват от помощта. Те са с около 3000 души повече от предходната година. 

Пакетите са осигурени с финансиране по Оперативна програма за храни и/или материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се.

Те съдържат 15 вида продукти от първа необходимост. За тричленните и по-големи семейства са предвидени пакети от почти 28 кг храни общо, а по-малките ще получат по около 18 кг.

От старта на Оперативната програма за храни ежегодно около 500 000 нуждаещи се и членовете на техните семейства получават подкрепа с продукти от първа необходимост. До момента са раздадени над 80 000 тона храни под формата на повече от 1,4 млн. пакети и топъл обяд.

Към момента 201 общини предоставят топъл обяд на 58 500 души в условията на пандемията от COVID-19. Средствата са осигурени от Европейския съюз.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Рамадан Аталай

Организациите на ДПС в Асеновград, Кричим и Първомай защитиха Аталай

Декларация в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай оповести общинската организация на ДПС в Асеновград. Тя е изпратена до почетния председател на Движението Ахмед Доган и е публикувана във Фейсбук-групата „Аз подкрепям Ахмед Доган“.  В края на миналата седмица областният съвет на Движението в Пловдив сне доверието си от дългогодишния..

публикувано на 01.07.24 в 16:41

Кандидат- студентите в МУ - Пловдив се явиха на изпита по биология и химия

Като сравнително лесен определиха изпитния вариант по биология и химия кандидат-студентите за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ в Медицински университет - Пловдив.   Те писаха по вариант 1,  изтеглен точно в 8.30 часа от Севинч Керим Кеязим в първа аудитория на Аудиторния комплекс в присъствието на ректора проф...

публикувано на 01.07.24 в 15:15

МОН публикува резултатите от НВО след 7-и клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7-и клас. Проверката става в системата на МОН  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. Над 59 000 седмокласници на НВО по български език и литература На национално външно оценяване по български език и литература се..

публикувано на 01.07.24 в 15:08

Арестуваха мъж от Велинград, пазарувал с фалшиви евро

Велинградчанинът е задържан след като се разплатил с фалшиви евро банкноти, като купил кобила от жител на село Костандово. За животното купувачът броил 100 лева и 500 евро, като чуждата валута била в 10 банкноти с номинал от 50 евро. След покупката стопанинът на коня установил, че 500-те евро са фалшиви и подал сигнал в полицейския участък в..

публикувано на 01.07.24 в 14:03

С нанотехнология и вода изчистиха графити на Сахат тепе

С нанотехнология и чиста вода бяха почистени днес прясно изрисувани графити на скалите на Сахат тепе зад сградата на Драматичния театър в Пловдив. Новата технология е немска и бе демонстрирана от директора на „Чистота“ Десислава Георгиева.  „От 2012 година непрестанно се борим с драскането на графити по емблематични за града места. В тази..

публикувано на 01.07.24 в 13:38