Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябват компенсации за бизнеса заради високата цена на тока

"Не може да е нормално състоянието на пазара, при условие, че цената на тока се е увеличила 3 пъти за няколко месеца. Да, на всичко в световен мащаб се вдига цената, но енергията много рязко и бързо си повиши цената". Това коментира в интервю за Радио Пловдив Кирил Василев, член на УС на „Бизнесът за Пловдив“, който има фирма за производство и търговия с черни метали. 

По думите му действията на българското правителство, поради политическите проблеми в страната, не са адекватни на сложната ситуация. "Предложението за директни плащания по 50 лв на мегаватчас компенсация за бизнеса само е обещано, не е факт", обясни той, като припомни, че други държави отделят сериозни компенсации за бизнеса. 

"При нас това не може да стане, ние дори не сме си подали още Плана за възстановяване след КОВИД и положението никак не е розово", посочи Кирил Василев. 

По думите му неговата фирма не е намалила производството си, а са се увеличили разходите и се търсят компенсации през цената. "Всяко увеличение на енергията, транспорта и суровините се отразява пряко върху клиента. Ако някой си мисли, че някой бизнес ще намали производството си или ще спре да произвежда 3 пъти по-малко, няма логика, ако на пазара има търсене. Това са скачени съдове", обясни Кирил Василев.

Той посочи, че важното е колко редовно и колко добре се регулират нещата. "Що се отнася до този бизнес - енергийния, ние нямаме пазар", каза още членът на УС на „Бизнесът за Пловдив“.

Според него създадената клирингова къща за баланс на енергийните цени целят успокояване на  общественото мнение, а още гражданите не са усетили цената по сметките си. 

"Помощта от 50 лв. на мегават час ще бъде приета от всеки бизнесмен, но не решава проблема, защото той е в цяла Европа. Ние наистина имаме една от най-ниските цени на тока, но проблемът е първо в големите ограничения и второ в големите плащания за въглеродни емисии и на свободния пазар за търгуването им. Когато се спекулира с цените на въглеродните емисии, а не се регулират от ЕС, става толкова нестабилен пазарът", каза още Кирил Василев.

"Политиците взимат решения само под натиск. Единственото, което ние от „Бизнесът за Пловдив“ можем да направим, е съвместно с другите организации, които страдат от тези проблеми - да алармираме, да търсим съдействие и да се борим. Не смятам, че протести ще решат проблема. Единствено може да се подсигури бизнесът през зимата и да се компенсират тежките загуби. Трябват бързи решения, за да се спаси зимата, когато всички консумират електроенергия", допълни той. 

Цялото интервю на Екатерина Костова с Кирил Василев, член на УС на „Бизнесът за Пловдив“, е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Българите са като „вътрешни емигранти“ на изборите

В ЦИК са получени 30 688 заявления от българи за гласуване в чужбина, което бележи намаляване на заявленията спрямо предходните избори на 9 юни, когато са били малко над 38 000. С 20% са намалели желаещите да гласуват в чужбина спрямо предходните избори. А на деветоюнските също е отчетено намаление от 20 процента, което говори за обща..

публикувано на 02.10.24 в 16:30

Скандалът "Разград" е звучен шамар за театралния сектор

Случаят с театъра в Разград е звучен шамар за целия сектор и трябва строг контрол за изразходване на средства от културните институти. Това в заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.  Страшен звучен шамар към целия сектор. За..

публикувано на 02.10.24 в 16:00

1/2 от водоизточниците у нас са без разрешение за ползване

На 30 септември 2024 г. изтече 6-месечният срок за становища по обществената консултация за проектите на Световната банка за Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода 2025 – 2027 г. Тези планове постановяват къде са водите и водните басейни на България и какви са управленските мерки по осигуряване на достъп до ползването им и..

публикувано на 02.10.24 в 15:53

Спестяванията у нас растат, икономисват 22% от българите

В България спестяват само 1,2 млн. души или 22 процента от пълнолетното население, показва проучване на агенция "Тренд". Около 84 процента от спестяващите го правят през банкови депозити, съобщи в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив Стоян Панчев, икономист от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП). По думите му около 68 процента от..

публикувано на 02.10.24 в 15:30

Обновиха зала "Археология" в РИМ Пазарджик с над 1,3 млн. лв.

От тази седмица заработи новата зала „Археология“ на Регионалния исторически музей – Пазарджик, която беше модернизирана по проект за ревитализиране на пространството и обновяване на експозицията. Общо 1 365 000 лева са вложени в реновирането на залата, предстои да бъдат внедрени в нея и софтуерни продукти за интерактивно преживяване на..

публикувано на 02.10.24 в 11:20