Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив инвестира в екотранспорт и зелени зони

| обновено на 30.09.21 в 13:28

Приоритетен проект за Община Пловдив през този програмен период ще бъде градската железница. Повече от всякога Пловдив се нуждае от нея, защото чрез този екологичен транспорт ще свържем всички райони на града с близките населени места и индустриалните зони.

Това заяви кметът Здравко Димитров по време на откриването на международната научна конференция „Икономически, регионални и социални предизвикателства в прехода към Зелена икономика". 

Той обясни, че проектът е съвместен с НКЖИ и ще се финансира по линия на ОП „Транспорт" и други програми на Европейски съюз.

 „Съвсем скоро ще имаме първия въглеродно неутрален парк в Тракия икономическа зона. Работим по проект за 13 млн. лв. за подмяна на печките с твърдо гориво с екологични. Съвместно със Световната банка разработваме проект за общинско предприятие за екологичен транспорт, като целта ни е до 2 години да имаме 2 линии, обслужвани от  електроавтобуси“, посочи кметът.

Здравко Димитров допълни, че активно се работи за затварянето на вътрешния ринг. „Имаме вече 60 км велоалеи и продължаваме да ги развиваме“, добави той.

По думите му съвсем скоро коритото на река Марица ще се превърне в нова зона за отдих и спорт, а общината ще направи 2 нови парка в районите „Южен“ и „Източен“.

„Имаме и 10 млн. лв. заем за нови машини, които да мият улиците. Новата техника ще се предостави на общинските предприятия „Градини и паркове“ и „Чистота“, допълни кметът. 

Сред темите, разисквани на днешната конференцията са Глобалният дневен ред за зелена икономика, Макроикономическа стабилност, конкурентоспособност и конвергенция в зеления преход, бизнес и секторни аспекти на зеления преход. 

Включвания по време на конференцията направиха водещи специалисти от Вашингтон, Лондон, Брюксел, Москва, за да се види световният опит по реализация на зеления преход, като се разбере същността, за да има позитивни резултати.

Официални гости на събитието бяха Петър Стоянов, Президент на Република България (1997-2002), Розалинде Ван Дер Влис, директор на Дирекция „Чиста планета" към Европейската комисия, представител на Министерския съвет на Република България и членовете на Европейския парламент Радан Кънев и Цветелина Пенкова.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдив губи по давност неактувани имоти

Общинските съветници от групата на Продължаваме промяната – Демократична България в Пловдив отправиха от трибуната на местния парламент питане към кмета Костадин Димитров колко имоти в града под тепетата не са актувани като общинска собственост след влизане в сила на актуалната кадастрална карта и измененията на устройствените планове. Поводът е..

публикувано на 04.07.24 в 16:50

Строители откриха археологически находки под Бетонния мост

Старинни находки са открити при реконструкцията на жп линиите в Пловдив, които попадат в зоната под Бетонния мост. За момента са разкрити гроб и зидани стени, съобщиха за Радио Пловдив от пресцентъра на НКЖИ. На терена от 2 дни работи екип археолози от БАН, а утре се очаква комисия на място, която да определи параметрите на обекта. Дали..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Съдът "поряза" избора на общински съветници в Пазарджик

Административен съд – Пазарджик обяви за недействителен избора за общински съветници в общината.  Според магистрлатите оспореното решение не е в съответствие с материалния закон относно отчитането на действителните и недействителни гласове и определянето на резултатите от гласуването за общински съветници. Изборният резултат би бил различен - защото не..

публикувано на 04.07.24 в 16:04

Полицията залови ало измамник, ограбил пенсионерка с 5300 лв

Пловдивските криминалисти разкриха и заловиха телефонен измамник, успял да излъже и ограби 5 300 лв. от възрастна жена.  На 9 юни пенсионерката станала жертва на познатата схема - телефонно обаждане от непознат, представил се за полицай. Той и съобщил, че синът й заедно със съпругата му са арестувани като причинители на тежка катастрофа и трябва да..

публикувано на 04.07.24 в 14:34

Кметът даде месец на пловдивските превозвачи "да влязат в час"

Транспортните фирми в Пловдив имат едномесечен срок да оборудват автобусите с климатици и да започнат да изпълняват курсовете си редовно. В противен случай общината ще прекрати договорите си с тях. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той добави, че днес е изпратено писменно уведомление до тях с ултиматума.  Проблемите с градския..

обновено на 04.07.24 в 13:55