Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три ректорки с джентълменско споразумение за предстоящия вот

| обновено на 08.10.21 в 14:39
Проф. д-р Тони Шекерджиева Новак, проф. д-р Марияна Мурджева, проф. д-р Христина Янчева

Три дами, ректори на пловдивски Висши училища, се събраха на работна среща, за да покажат, че макар и да подкрепят различни кандидат-президентски двойки, могат да общуват заедно и да споделят общи каузи. Ръководителите на АМТИИ и на Аграрния университет проф. Тони Шекерджиева-Новак и проф. Христина Янчева застанаха зад ректора на СУ проф. Анастас Герджиков, а ректорът на МУ Пловдив проф. д-р Марияна Мурджева – настоящия президент Румен Радев. 

„Ние сме в различни Инициативни комитети, което не ни пречи да бъдем добри приятели и да вървим напред за благото на страната ни, на изкуството, на здравето и на храните“ – каза пред Радио Пловдив проф. Новак. Тя не споделя опасението на служебния министър на образованието проф. Николай Денков, че кандидатурата на ректора на СУ „Кл. Охридски“ ще разедини академичната общност. „Хората сме тези, които се разделяме или обединяваме. Тази среща показва, че не можем да бъдем разединени“ – каза тя.

„Нямали сме президент от академичните среди. Мисля, че това ще е гордост за страната ни“ – сподели от своя страна ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева. В мотива си да е част от Инициативния комитет на проф. Анастас Герджиков тя изтъкна, че той е диалогичен и винаги се вслушва в мнението на останалите ректори. „Най-важното е да знаете, че ние не противопоставяме кандидатурите на никого“ – подчерта проф. Янчева. 

Ректорът на Медицинския университет в Пловдив проф. Марияна Мурджева, която домакинства работната среща днес, също е на мнение, че различията между кандидатите в президентската битка не означава, че не може да има разбирателства между хората. „Който и да стане президент, тези кандидатури са много достойни. Убедени сме, че те ще дадат всичко възможно да тръгне страната напред. Аз без колебание подкрепих президента Радев и неговия екип, защото виждам в негово лице промяна за по-добро в страната.“ 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Модерна инсталация на Римския стадион провокира пловдивчани

500 сребърни чували с неясно съдържание бяха струпани на Римския стадион. Гледката удиви минаващите покрай тях пловдивчани.  Инсталацията е на Севдалина Кочевска и е подготвяна за старта на Седмицата на съвременното изкуство, която се открива на 2-ри септември. Тя е част от Есенния салон на изкуството. "Инсталацията е вид надграждане на..

публикувано на 30.08.22 в 15:31

Пет мобилни секции за карантинираните в Пловдив

Пет подвижни секционни избирателни комисии за карантинирани и хора в изолация ще бъдат създадени в Пловдив. Това предлагат от Община Пловдив на базата на подадените до 10 ноември 63 заявления за гласуване от избиратели, съобщи в интервю за Радио Пловдив секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева. Предложението вече е изпратено до 16-та..

публикувано на 11.11.21 в 13:48

Изборните бюлетини пристигнаха в Пазарджик

Бюлетините за изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември бяха доставени по обяд пред Областната администрация в Пазарджик. Общият им брой за двата избора в областта е 482 000. При засилена полицейска охрана те бяха транспортирани до Областна администрация Пазарджик и днес ще бъдат предадени по график на..

публикувано на 10.11.21 в 12:31

Хартиените бюлетини за вота в неделя пристигнаха в Пловдив

Със  засилена полицейска охрана в Областната администрация на Пловдив пристигнаха 1 205 000 хартиени бюлетини, предназначени за предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември. 617 000 бройки са предназначени за избирателните секции в 16 МИР Пловдив град, а 588 000 за МИР 17 Пловдив област...

публикувано на 08.11.21 в 13:58

ВАС отмени решението на ЦИК за броенето на разписките

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини, съобщиха от съда. Административно дело № 10928 от 2021 г. беше образувано по жалби на..

публикувано на 04.11.21 в 13:01