Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки що годе богат българин има офшорка


"Документите в аферата "Пандора пейпърс" представляват сумиране на материали от няколко подобни досегашни скандала" плюс новите разкрития, каза по Радио Пловдив разследващият журналист Григор Лилов. Той припомни, че списъкът е дело на международна асоциация на журналисти, която години наред работи по тези проблеми.
"По това, което е излязло досега, се очертават над 180 лица от България и 173 фирми. Има различни офшорни зони. Има такива, които-как да се изразя, са достатъчно прозрачни. Води се един списък на черните, сивите и белите офшорки. Например в щата Делауеър, където можете да откриете фирма чрез адвокат, вие няма да останене неизвестен като собственик. В Каймановите острови фирмата пак се открива чрез един или няколко адвоката, представлява се от местно лице и е абсолютно неизвестно кой стои отзад", даде пример Григор Лилов.По думите му офшорните регистрации се откриват с основна цел да се прикриват доходи."Всеки много богат българин си е открил такава офшорна фирма някъде по света", смята Лилов, според когото въпросните богати българи са някъде около 1000.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите са погром, но ако не се състави кабинет, идва катастрофа

След тези избори няма победители. Победителят е гневът на българския народ, онези 70%, които не припознаха нито един от политическите играчи за свой представител в управлението.  Това е погром. Констатацията е на журналиста от "Епицентър" Валерия Велева.  Според нея през партийната система е минало торнадо и никой не е останал незасегнат от него...

обновено на 11.06.24 в 16:43

Положителни данни за въздуха в Пловдив взривиха въздуха в ОбС

Дебат за мръсния въздух в Пловдив се разрази на днешната сесия. Повод за това стана докладът за изпълнението на програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух, чийто вносител беше зам.-кметът Иван Стоянов.  Още в самото начало съветниците от Продължаваме промяната – Демократична България изказаха притеснението си..

публикувано на 11.06.24 в 15:44

Политически сътресения има не само у нас, а и в Европа и САЩ

Изненадата на изборите у нас си остава малкият брой гласували. Съчетаването на изборите 2 в 1 с европейските и сериозността на момента се очакваше да вдигне изборната активност, но това не се случи, каза в предаването "Ден след ден" философът, журналист и публицист Тони Николов . "Ситуацията е доста сложна не само у нас, а в цяла Европа. Има..

публикувано на 11.06.24 в 15:02

Резултатите на БСП са катастрофални, подавам оставка

Нашите резултати са катастрофални и поради това поемам политическата отговорност и подавам оставка, оповести лидерът на БСП Корнелия Нинова. Свиквам НС, който да избере един от заместник-председателите на партията, който да довърши мандата, да организира пълен цикъл отчети и избори в цялата партия, което значи нови общински и областни председатели,..

публикувано на 11.06.24 в 14:18

Явлението "Величие" не трябва да се надценява

"Най-големият проблем на тези избори е рекордно ниската избирателна активност, която трябва да бъде изследвана в дълбочина. Тя делегитимира усилията на политическата класа за по-нататъшното развитие на България. А що се отнася до това - какво се случи на изборите - като че ли ще получим още от същото, което наблюдавахме през периода 2017-2020 година,..

публикувано на 11.06.24 в 10:58