Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допълват заповедта за противоепидемичните мерки

Сертификатът за преболедуване на COVID 19 ще важи 1 година

| обновено на 21.10.21 в 12:02
Д-р Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Срокът на сертификатите за преболедуване ще бъде удължен от 6 на 12 месеца, а действащата от днес заповед ще бъде допълнена. Това стана ясно на пресконференция на здравния министър доктор Стойчо Кацаров. Решението е на базата на получени становища от експертните съвети по инфекциозни болести и по епидемиология. В днешния ден се очаква и становището на експертния съвет по клинична имунология. 

„На базата на тези експертни становища, вероятно още днес ще бъде допълнена нашата заповед за временните противоепидемични мерки с това, че сертификатът за преболедуване ще се счита за валиден до 1 година след преболедуване, но в рамките на нашата страна. Този срок не може да се използва за пътуване в ЕС, където важат европейските правила“, заяви доктор Кацаров.

Хората, които вече имат сертификати, няма изкарват нов.

„Този сертификат ще бъде приет за валиден, дори да е изминал шестмесечния срок, ако не е минала повече от една година от регистрация на заболяването“, подчерта здравният министър.

Кацаров посочи, че ще бъде направена и още една корекция в сега действащата заповед и тя ще касае хората, които сега се ваксинират с двудозови ваксини. Документът при поставяне на първа доза от ваксина срещу коронавирус ще важи за вход за влизане на обществени места на закрито, но само в рамките на един месец.

"Тоест, ако вие сте си поставили първата доза от двудозова ваксина, този документ може да ви служи да посещавате местата, където се изисква зелен сертификат“, обясни още доктор Стойчо Кацаров.

Промяната се прави, тъй като има голям интерес към еднодозавата ваксина, след като в страната влязоха в сила нови противоепидемични мерки.

Днес стана ясно още, че се обсъжда въвеждане на изискването за чиста среда пред гишетата на държавните и общински  администрации. Вероятно ще се изисква работещите да се тестват или да покажат зелен сертификат.

Дава се и гратисен период за въвеждането на изискването за зелен сертификат на обществени места на закрито, който касае здравния контрол. До понеделник няма да се налагат санкции, а само предписания, ако инспекторите установят пропуски в прилагането на новата заповед.

Предвижда се и предоставянето на безплатни антигенни тестове.

„Безплатните тестове ще бъдат предоставени на всички лаборатории, които имат право да извършват такива тестове. Това са на практика всички лаборатории в страната, ще им бъдат предоставени от Регионалните здравни инспекции с договор, в който ще се обвържат с пределна цена за пробовземане“, коментира още Кацаров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Проф. Христина Янчева поема поста областен управител на Пловдив

В сградата на областната администрация в Пловдив ще се проведе церемония по встъпване в длъжност на новоназначения областен управител проф. Христина Янчева. На официалното тържество досегашният губеранатор на Пловдив Илия Зюмбилев ще предаде символите на властта - печата и ключа на Областната управа. Проф. Янчева поема поста с решение на..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Форум за кирилицата "Азбука.Език. Идентичност" събира учени в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Започва активният летен сезон в Пампорово

Днес се открива активният летен сезон в Пампорово. Започват работа и двата основни лифта, водещи до връх Снежанка.  Ще бъдат отворени велопарк Пампорово, приключенски парк „Язовира“, туристическия център на входа на курорта и на пързалката, както и велогардероба на ски център Студенец. От управата на курорта са подготвили маршрути за кратки..

обновено на 28.06.24 в 08:50

Араповският манастир е домакин на тридневния събор "Ангел Войвода"

Араповският манастир „Света великомъченица Неделя“ край Асеновград от днес е домакин на тридневния събор „Ангел войвода“.   И през трите дни на манастирските поляни ще се съживи споменът  за  старите занаяти, гозби, премени, накити и оръжия. Ще бъд е пресъздадено битието на хората от миналото.  Ще се пеят български народни песни, ще се проведе..

публикувано на 28.06.24 в 08:49

Събарянето на Бетонния мост започва в събота сутринта

В събота, 29 юни сутринта, започва  демонтажът на Бетонния мост. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Николай Иванов, ръководител на проекта от страна на изпълнителя. Два багера ще..

обновено на 27.06.24 в 16:46