Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засега градски транспорт в Пловдив ще има

Пловдив няма да остане без градски транспорт и предприемаме всички мерки за това. От утре автобусите по всички линии ще се движат със същия график, както и досега. 

Това заяви кметът Здравко Димитров след среща в превозвачите, продължила повече от час и половина. Кметът обаче призна, че ако банките блокират сметките на фирмите “Хеброс бус“ и „Автотранс 2000“, чиито собственици Веселин Дошков и Димитър Чолаков са с повдигнати обвинения – цитирам: “Тогава вече няма да има градски транспорт.“ 

Според Здравко Димитров, ако се стигне до такава ситуация, вероятно областният управител трябва да предприеме извънредни мерки и договорът с превозвачите да се прекрати. Това ще засегне и фирма „Автобусни превози – Пловдив” на Петко Ангелов, тъй като превозвачите са в консорциум.

Кметът каза още, че ще бъдат съкратени градски автобусни курсове, ако бъдат въведени по – строги епидемични мерки на национално ниво. Вероятно това ще са линии, обслужващи училищата, тъй като учениците се обучават дистанционно, но конкретните решения ще се вземат при възникване на ситуацията.

Здравко Димитров съобщи, че е сформирана работна група, която започва проверки в Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Ще се проследява как се изплащат общинските субсидии. Димитров припомни, че това става на база документ от 2012-та година и по думите му: „сигурно има някакви пропуски или неща, които трябва да променим.“ На този етап началникът на общинското транспортно предприятие Пламен Вълков и главната счетоводителка Лидия Пастърмаджиева, които са с повдигнати обвинения, няма да бъдат освободени от длъжност, заяви още пловдивският кмет.

Заместник - кметът с ресор транспорт Тодор Чонов припомни, че разследването на Икономическа полиция и ДАНС на обществения транспорт в Пловдив е от началото на миналата година. През това време са разпитани всички ръководни служители от ОП „Организация и контрол на транспорта“, както и експерти, и общината е предоставила огромна по обем информация за това разследване, подчерта Чонов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Министърът на културата уволни директора на Смолянския театър

Със заповед на Министъра на драмата Найден Тодоров директорът на Родопския театър "Николай Хайтов" Румен Бечев е освободен от длъжност.  Заповедта влиза в сила от днес, съобщиха от  Министерството на културата. Името на Румен Бечев беше замесено в скандала "Разград" за фиктивни назначения, извършени от директора на ТМФЦ Левон..

публикувано на 04.10.24 в 16:54

Театърът в Пазарджик се разграничи от Петко Писков

Драматично-куклен театър "Константин Величков" - Пазарджик няма договорни отношения с Петко Писков от близо година. Според културната институция той отказва да им върне договори и счетоводни документи. Това става ясно от официалното изявление на ръководството на Пазарджишкия театър по повод информацията за връзката на театъра с Петко Писков,..

публикувано на 04.10.24 в 16:32

Съдът отказа на Левон Манукян да намали гаранцията му от 50 000 лева

Пловдивският окръжен съд отказа да намали определената гаранция от 50 хиляди лева на обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери директор на театъра в Разград Левон Манукян.  Решението на магистратите е окончателно.   Бившият вече директор на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград има време да..

публикувано на 04.10.24 в 15:58

Пловдив отпушва трафика с помощта на AI

С нова програма, която включва използването на изкуствен интелект, Община Пловдив ще бори задръстванията в града и ще осигури бързо издаване на документи за пловдивчани. На предстоящата сесия на Общинския съвет ще се гледа предложението на местната управа за кандидатстване с проект по програма „Европейска инициатива за градско развитие –..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Снимката е илюстративна

Пожар пламна в необитаема къща в квартал Прослав

 Огънят, избухнал в двуетажната къща, вдигна по тревога 6 екипа на пловдивската пожарна. Огнената стихия вече е овладяна. Няма засегнати съседни къщи. Няма и пострадали хора. По време на гасителните дейности електрозахранването на ул. Христо Ясенов е било спряно, тъй като в района има множество кабели, обясниха от пловдивската пожарна...

публикувано на 04.10.24 в 14:52