Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес липсата на Зелен сертификат е наказуема

| обновено на 25.10.21 в 08:20

Изтече отсрочката, която здравното министерство даде в края на миналата седмица за набавяне на зелен сертификат за служителите и посетителите на кина, театри, заведения и други. 

От днес нарушителите ще бъдат глобявани. 

Без сертификат вече  ще се влиза само в хранителните магазини, банките, аптеките, държавните институции и на посещение при лекар. За всички останали места за закрито, където може да има струпване на хора, като заведения, търговски центрове, кина, театри и други, зеленият сертификат е задължителен както за служителите, така и за посетителите.  

Сертификатите за ваксинация, преболедуване или отрицателен антигенен или ПСР тест, са задължителни за работещите в болниците и домовете за възрастни хора. Отсрочка имаше до днес. Нарушителите вече ще бъдат глобявани. 

Зелен сертификат за преболедуване на Ковид-19, установен и регистриран с бърз антигенен тест, може да се изтегли от Националната здравно-информационна система. 

Той вече важи не шест, а 12 месеца, но само в пределите на страната. 

От днес личните лекари ще могат да предписват от безплатните лекарства за лечение на Ковид. Това ще става с електронна рецепта.  

От ноември медиците на първа линия в борбата срещу Covid-19 ще получават по 1200 лева месечно, обявиха в петък  от Здравната каса. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заради запалени стърнища изгоряха 90 дка жито

90 декара житен масив между Бяла река и Първомай изгоря вчера.  От Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" уточняват, че пожарът се е развил близо до газоразпределителната станция.  Единствено бързата реакция на екипите огнеборци е предотвратила сериозни последствия. Пожарникарите са успели да спасят 300 декара житни..

публикувано на 01.07.24 в 10:22

Зам.-кметът Вл. Темелков е номиниран за министър на електронното управление

Владимир Темелков, заместник-кмет на община Пловдив, е номиниран за министър на електронното управление от кандидата за премиер Росен Желязков. Това стана ясно преди минути, по време на връчването на първия мандат на най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ-СДС. Пред Радио Пловдив Владимир Темелков потвърди номинацията си, но отказа повече..

публикувано на 01.07.24 в 09:22

Токът от ЕВН поскъпва с под 2 %, парното поевтинява с 8 % в Пловдив

С нови цени от днес са токът за бита, парното, топлата вода и природният газ. Под 2 % ще е увеличението на тока за бита за абонатите на EVN. Поевтиняването на топлоенергията в Пловдив е с 8 на сто.  Електроенергията поскъпва средно за страната с малко под два процента, а парното и топлата вода поевтиняват с около 8,5 на сто. С малко над процент се..

публикувано на 01.07.24 в 07:53
Утрото на 1 юли в Пловдив

Жълт код за жега е в сила за почти цялата страна

Жълт код за горещо време е в сила за почти цяла България на 1 юли, сочи сайтът на НИМХ.  Днес ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали.  В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, в останалите райони ще бъде почти тихо.  Горещо време с максимални температури предимно..

публикувано на 01.07.24 в 07:39

Кандидат-студентите в МУ - Пловдив полагат изпит по биология и химия

Кандидат-студентите за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ полагат днес изпит по биология и химия в Медицински университет-Пловдив. Той е с продължителност 4 часа и без прекъсване. Изпитният вариант ще бъде изтеглен от кандидат-студент в първа аудитория на Аудиторния комплекс на висшето училище. Името му ще бъде определено..

публикувано на 01.07.24 в 07:35