Трябва да затворим бизнеса и да оставим работниците без работа, без заплата, без препитание. Нещата се случиха много бързо и не ни дадоха време да реагираме и да приведем работните места в съответствие със заповедта на здравния министър.
Това заяви пред Радио Пловдив Снежана Шокова, собственик на семеен хотел и ски училище. Тя бе една от участничките в протеста на бранша в Чепеларе.
На митинг на площад „Олимпийски" в родопския град се събраха хотелиери и ресторантьори, които настояха за промяна на мерките, свързани със зеления сертификат.
Поставиха ни на колене, категорична е Шокова. Тя посочи, че правителството си е измило ръцете като разрешава на бранша да работи, но при почти невъзможни условия.
Според нея още през лятото е трябвало да започне разяснителна кампания и хората да бъдат убедени, че ваксинацията е най - правилното решение. Не биваше да се стига до сегашната ситуация и натиск върху здравната система, за които се знаеше, че ще се случат, убедена е жителката на Чепеларе.
Ваксинирането и личният избор
Снежана смята, че различните дискусии и различните мнения са причина хората да са объркани и да не знаят какво да изберат.
Хората се ваксинират, за да могат да работят, а не защото вярват, че това е най - правилният и най - добрият начин за тях!
Това е лошото, че ние го правим под натиск, правим го под страх, а не сме убедени в това!
Тестовете
Това е временно решение, защото тестовете не са безплатни, отбеляза Снежана Шокова. Тя припомни, че един тест струва 12 лева и попита риторично: „Кажете кой може да си позволи през ден на плаща 12 лева, за да отиде на работа?"
Персоналът и зимният сезон
Браншът страдаше от недостиг на квалифициран персонал още преди пандемията. А сега много трудно се намира дори неквалифициран персонал.
Лошото е, че и този персонал, който имаме, ще го изгубим с тези задължителни мерки. Защото ние не можем да принудим работниците си да се ваксинират, а някои от тях имат придружаващи заболявания и не искат да се ваксинират.
Абсолютно не можем да правим никакви планове за зимния сезон, категорична е собственичката на хотел и ски училище.
Тя отбеляза, че ваксинираното население у нас е 20 - 25%. Как да разчитаме на туристи, които могат да ни посетят с редовни сертификати?
В Чепеларе хотелите са насочени предимно към българските туристи. Чужденците са само малка част от туристите, обясни Шокова. По думите й, в Европа са ваксинирани над 60 % от хората и тогава е оправдано да се въведат зелени сертификати. А у нас не е така.
От Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и търговците в Чепеларе са категорични, че ако исканията им не бъдат удовлетворени ще се включат в националния протест на бранша.
Интервюто на Емил Костов със Снежана Шокова е в звуковия файл.
На достъпността и качеството на произвежданата в страната хранителна продукция бе посветена днес дискусия в столицата. Организаторът на дискусията Андрей Велчев от Сдружението за достъпна и качествена храна заяви в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив, че резултатът от бойкота на големите търговски вериги е постигнат и гласът на българите е..
В навечерието на третата годишнина от руската инвазия в Украйна експертът по национална сигурност Йордан Божилов коментира възможния завършек на конфликта след обявената от САЩ позиция по него. Той коментира и евентуалното споразумение между САЩ и Русия. Според него това, на което залага администрацията на САЩ е постигането на някакви цели, които..
Владимир Иванов - председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища, коментира в програма "Точно днес" бойкота срещу високите цени на хранителните стоки и доколко подобен ход може да повлияе на пазара както и предложените от правителството мерки за решаване на проблемите. Според него во момента се наблюдава устойчиво равновесие на цените..
Европа е в повратна точка, защото за пръви път от Втората световна война Европа и САЩ не са "непоклатими съюзници, неразривни и с една и съща позиция, за първи път Европа е предизвикана да търси решение не само за собствената си сигурност", коментира деректорът на Портал Европа Юлияна Николова. След срещата в Мюнхен и тази, организирана от Макрон в..
Бойкотът на цените на хранителните продукти в големите търговски вериги е крачка в посока уравновесяване на монопола, но това е закъснял процес. Това коментира производителят на зеленчуци Иван Кабуров от пазарджишкото село Мало Конаре, който зарежда и голяма хранителна верига с продукцията си. Добави, че понякога продукцията на родните..