Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленият сертификат ще е валиден 15 дни след 1-ва доза

Сертификатът за ваксинация срещу Covid-19 ще бъде валиден 15 дни след поставяне на първата доза от двудозовите ваксини, както и след поставяне на еднодозовата ваксина. Това изискване влиза в сила от утре според новата заповед на здравното министерство, с която бяха въведени нови ограничителни мерки от утре до края на месеца..

Решението е взето от експерти, съобщи пред БНР заместник здравния министър Александър Златанов.

„Тогава е защитен и денят, в който може да се съставя, е това. На базата на кратката характеристика на продукта, на базата на европейските практики, на база на становището на Съветите по имунология, епидемиология, се прецени, че това е най-добрият подход към този момент, когато сме всъщност и във връх на пандемията.“

В изискването за представяне на зелен сертификат, който да осигури достъп до редица групови мероприятия, все още не се признават така наречените антитела след преболедуване.

В момента експерти обсъждат при каква референтна стойност ще се признават резултатите от тестове за вирус неутрализиращи антитела, допълни д-р Златанов.

„В рамките, може би на седмицата, не съм сигурен дали ще имаме решение, но търсим отправна точка, като праг, метод, ниво, което ще даде гаранция, и се надявам специалистите в тази област да ни подпомогнат, за да вземем едно решение, което да сме сигурни, че към момента е правилно.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Влаковете за Карлово и Хисаря отново тръгват от Централна гара Пловдив

От днес се възстановява движението от 4-те челни коловоза на гара Пловдив, съобщават от НКЖИ.  Така влаковете за Карлово и Хисаря вече ще тръгват от Централна гара, а не както досега – от гара Филипово. Това значително ще улесни пътниците, които повече от половин година бяха превозвани с автобуси от гара Пловдив до гара Филипово.  Ремонтът на..

публикувано на 17.06.24 в 06:37

Горещините се завръщат с температури между 30 и 35 градуса

Времето ще бъде слънчево. Привечер над планинските райони в Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, възможни са краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб западен вятър. Максималните температури ще са предимно между 30 и 35 градуса.  Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца...

публикувано на 17.06.24 в 06:15

Две катастрофи в пловдивския участък на магистрала "Тракия" този следобед

Моторист и неговата спътничка са пострадали при катастрофа на магистрала „Тракия“ на разклона на пловдивското село Царацово .  Сигнал за случилото се е подаден около 14,30 часа на телефон 112, съобщава БТА, позовавайки се на пловдивската дирекция на МВР.  Катастрофата е между автобус и мотор и е причинена заради отнето предимство по вина на..

публикувано на 16.06.24 в 17:24

Отиде си обичаният пловдивски писател и преподавател доц. Владо Янев

Големият пловдивски белетрист, поет, литературен критик и историк Владимир Янев е починал на 74-годишна възраст. Това съобщават негови приятели и колеги , които му отдават почит чрез постове във фейбук.  Отишъл си е моят приятел и колега Владимир Янев! Сбогом, Владо! , написа историкът проф. Димо Чешмеджиев. А Валери Станков отбелязва:  На..

публикувано на 16.06.24 в 14:30

Еко базар в парк "Гарнизонна фурна" в район "Западен"

В пловдивския район „Западен“ започва четвъртото издание на инициативата Re:Bazaar.  Под мотото „Зелен западен”  в парк “Гарнизонна фурна” – на кръстовището между бул. “Пещерско шосе” и “Копривщица”,  ще се проведат базар на употребявани вещи, образователни игри, работилници за рециклиране, ще има спорт и забавления. В специално обособена зона..

публикувано на 16.06.24 в 11:01