Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Стратегията "От фермата до трапезата"

Европейската стратегия „От фермата до трапезата“ ще бъде в центъра на агрополитиките на България до края на 2021 година, а след това и до 2030-та. Акцентът, който избрахме да разработим е намаляване на пестиците в храната ни, предвид на пандемията от Ковид-19.

Пандемията от коронавирус още веднъж ни напомни за връзката между нашето здраве и храната, която консумираме. Европарламентът прие доклада за стратегията “От фермата до трапезата”. Евродепутатите изтъкват необходимостта от намаляване на отпечатъка на селското стопанство върху околната среда и посочват, че са нужни задължителни цели за намаляване на употребата на пестициди. Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации казва:

Обсъждайки т.нар. екосхеми, които са новост, това са едни доброволни екологични схеми, които ако нашите стопани искат могат да въвеждат в своите стопанства. В тази връзка и да получават допълнителна субсидия на площ, към основното си плащане. Това ще бъде доброволно, и едно от последните предложения на министерството, това е нова екосхема за намаляване на употребата на пестициди. Например, предложението включва, да не се използват пестициди, първа категория, глифозат и т.н. Нашата задача, като държава е до края на тази година да предадем към ЕК стратегическия план по ОСП, за да може следващата година Комисията да го одобри, и вече от 2023 г. реално да се прилага.

„Има воля за намаляване на пестицидите, нашата страна трябва да се съобрази с всички препоръки“, казва проф. д-р Вили Харизанова от Аграрен университет-Пловдив. Тя акцентира, че в средващите три години ще се инициират политики за устойчива употреба на пестициди.

"Проблемът е, че трябва да се намери начин това да не става за сметка на намаляване на добива, или на печалбата на производителите. Трябва да се търси най-добрият баланс между опазването на околната среда, гарантирането на устойчивото развитие, вкл. устойчиво земеделие и доходите на земеделските производители и всички заинтересовани. Може още много да се направи за намаляване на общия риск от пестици. Това е записано в стратегията „От фермата до трапезата“, за да се гарантира, че за защита на културите се предпочита използването на устойчиви, биологични и физически и др. нехимични методи, както и пестидици с нисък риск. ЕК предприева мерки, между които преразглежда директивата за устойчива употреба на пестициди. И големите производители на  химически продукти вкарват на пазара такива продукти, и вече има нови с нисък риск.  

Ние например, работим по един научен проект. Защото ролята на науката се очертава като много важна, и 10 милиарда евро са отделени за научни проучвания и изследвания в тази област. По програма “Хоризонт Европа“ ние в АУ-Пловдив имаме проект, чиято основна цел е именно да  развива и подркепя – екологично, икономически и социално устойчиво  земеделско производство, чрез подобряване и предоставяне на екосистемни услуги. Проектът се казва EcoStack, ние изпитване най-различни добри практики, това и в момента се прилага в Европа, но сега искаме да видим какво е въздействието върху полезните насекоми, да речем на опрашителите, или хищници и паразити, полезните насекоми. Като смесено отглеждане на сортове от една култура, или например, летливите вещества на едната култура отбълскват неприятелите на другата, взаимно се пазят растенията. Или изследваме ефекта на органичните видове мулч, мулчиране с люцерна, със слама, или друг органичен мулч, който има много агронимически ползи."

Не можеш да накараш един производител да произвежда билогично чиста храна, ако няма пазари, казват икономистите. Веселина Ралчева е член на Българска асоциация Биопродукти и има семейна биоферма:

"Най - сигурното нещо за намаляване на пестицидите, тъй като в биопрозводството - пестициди  изобщо не се ползват,  е точно увеличаване на дела на биопроизводството, защото това  е единственият начин -  контролируем и начин, по който може да се провери дали това се случва. В биопроизводството, много често се правят проби, пестицидни анализи, това е лесно проверяемо. Сега чрез новите екосхеми се предлагат и други екосхеми, които касаят намаляване на песицидите, или изключване от употреба на някои най-тежки пестициди от 1 категория. Да, това са хубави неща, но там не е много ясно как ще се случи контролът на всичко това и дали няма да е поредната схема за източване."

В следващите години много стриктно в ЕС ще се среди как се разпределят субсидиите за биопродукция и такава отгледана с по-малко химически пестициди.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43