Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даровете на негативните емоции

| обновено на 05.11.21 в 16:01

„Даровете на негативните емоции“ са серия от четири онлайн лекции, които психологът Даниел Троев стартира от 8-ми ноември.

В днешно време негативните емоции като страх, тревожност, тъга, срам и гняв се възприемат като слабост и дори нещо вредно, затова по всякакъв начин се опитваме да се отървем от тях. Всъщност, колкото повече ги игнорираме, толкова повече сила набират. А, когато ги потискаме, неизбежно заглушаваме и положителните емоции, Негативните емоции имат конкретни послания, които отправят към нас, казва Даниел Троев.

Да се опитваме да избягаме от “негативното” е не само обречено на неуспех, но и води до непълно емоционално съществуване. Важно е да се научим да се свързваме с тези емоции по начин, което не само не нарушава вътрешния ни свят, но го прави още по-цялостен и балансиран. Чувството, че се чувстваме зле, ни кара да се чувстваме още по-зле и задълбочаването в тази посока, не решава проблема. 

В статията си „Защо са важни негативните емоции и как да се справим с тях?“, Даниел Троев споделя следния пример  : „...Потискането също така е само привидно. Дори ако успешно избутаме мисълта за дадена тема, нашето подсъзнание може да продължи да я предъвква. В изследване на психолога Ричард Брайънт от университета в Сидни участниците трябва да потискат нежеланите мисли преди заспиване. Тези, които усилено се опитват да заглушат мисълта споделят, че в последствие сънуват свързани с тях неща. В друго изследване, проведено от психотерапевта Ерик Гарланд, измерва реакцията на стрес при 58 възрастни, преминаващи лечение на алкохолна зависимост, докато им показват стимули, свързани с алкохола. Предварително се изследва склонността им да потискат неприятните мисли. Резултатите показват, че хората, които повече се опитват да сдържат мислите си имат по-силни реакции на стрес, отколкото тези, които не полагат толкова усилия да ги сдържат“.

Психологът Даниел Троев, гостува в предаването „Вход свободен“.

Чуйте, в прикачения файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Крумовград задълбочи кризата в Локомотив!

Локомотив Пловдив и Крумовград завършиха при резултат 0:2 в двубой от 10-ия кръг на efbet Лига. В началните минути на срещата опасните ситуации пред двете врати липсваха. В осмата минута Георги Каракашев влезе остро на Божидар Кацаров, но главният съдия Петър Кузев му показа само жълт картон. Четири минути след това Ангел Лясков отне топката от..

публикувано на 28.09.24 в 19:01
Любослав Пенев

Любо Пенев: Аз и екипът ми оставаме в Локо

Старши треньорът на Локомотив (Пловдив) Любослав Пенев и неговият щаб  ще продължат да изпълняват професионалните си задължения, въпреки турбуленциите в клуба от последните дни и неясното бъдеще. Това стана ясно от официално изявление на специалиста до БТА. Членовете на Борда на директорите на "черно-белите" и спортният директор Илко Пиргов подадоха..

публикувано на 27.09.24 в 16:55

Министър Глушков откри новия спортен комплекс в Чепеларе

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков и кметът на Чепеларе Боран Хаджиев откриха обновен спортен комплекс в града. Реконструкцията на оборудването е финансирана от Министерството на младежта и спорта с 624 124 лв. с ДДС. „Този ​​нов комплекс е плод на съвместните усилия на ММС и общината, за да могат децата и младите хора на..

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Пловдив отбеляза Европейския ден на спорта в училище

Община Пловдив за поредна година отбелязва Европейския ден на спорта в училище. Тазгодишното издание на инициативата беше открито от зам.-кмета по спорт и младежки дейности Николай Бухалов в две общински училища - ОУ „Райна Княгиня“ и СУ „Св. Константин-Кирил Философ“. „Спортът е нещо, което трябва да практикувате не само днес, но всеки ден,..

публикувано на 27.09.24 в 15:27

K3 ULTRA стартира тази събота за шести път

K3 ULTRA – GOLD BORDER RACE е първият ултрамаратон, чиито маршрути обхващат пограничната част на Родопите в България. Събитието се провежда в края на месец септември – най-пъстрият и живописен месец на есента. Тази година стартът ще бъде даден на 28 септември. Финалът на К3 ULTRA – GOLD BORDER RACE е в най-южния и магнетичен град на страната –..

публикувано на 27.09.24 в 14:18