Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандалът с изборните машини показа защо Европа ги изхвърли


След откритите в края на миналата седмица 228 машини за гласуване, снощи бяха открити още 150 машини на "Сиела Норма" в митнически склад на летище София. От ЦИК заявиха, че са изненадани от поредната пратка машини за гласуване и поискаха те да останат в склада.

Пред медиите представителят на фирмата Веселин Тодоров заяви, че е изненадан от реакцията на ЦИК, тъй като въпросните 150 машини са за гаранционно обслужване на 12 800-те машини, които ще се ползват на предстоящите избори на 14 ноември. Тодоров подчерта, че на тези 150 машини нямало качен софтуер и не могат да се ползват за гласуване

През уикенда се разгоря скандал с други 228 машини на "Сиела Норма", които станаха повод бившите управляващи да заподозрат манипулации на изборите. За тях пък от фирмата обясниха, че са за демонстрации в Албания, и Грузия.

"Скандалът с машините не само не повишава доверието в изборния процес, а то допълнително се срива.  Без доверие по- добре е избори да не се правят, защото, ако хората не вярват в резултата, то изборите са по- скоро вредни. Всички тези скандали са крайно негативни и това е едно от обясненията, защо в Европа машинно гласуване няма", коментира пред Радио Пловдив проф. Михаил Константинов. 

Той добави, че само в град Брюксел се гласува с машини, но там има друга технология на броенето на разписките. 

"Не се занимавам с внос на машини, не знам къде е истината, но е факт, че Европа изхвърли машините за гласуване за вторични суровини, а ние ги въвеждаме", категоричен е професорът.

Според Константинов твърдението на "Сиела Норма", че складираните на летище София 150 машини за гласуване са за резервни части, е пълен нон-сенс, още повече, че и ЦИК не знае за тях. "Това е като да си купите напълно нова кола и после да си купите още една, която да стои в гараж за резервни части на новата кола". 

"Да се подмени една машина с друга в деня на изборите, заради дефект е едно, но да складираш машини за резервни части е подигравка с българската общественост. Това са номера от некачествени селски седенки", заключи експертът.

По думите му реакцията на институциите също замъгляват ситуацията и внасят  подозрение и недоверие в изборния процес.  

"До изборите остават 4-5 дни, което означава, че доверието не може да бъде възстановено. Въпросът е да не го разрушим още повече. Тези 4 изборни кампании не протекоха добре, но няма и как иначе да е . Ние сме единствената държава в света, която произвежда три парламентарни избори за по- малко от година. Дори в Италия, където правят най- много избори, няма такова кошмарно количество като тук", коментира проф. Михаил Константинов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56