Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индустрията между високите цени на тока и зеления преход


В края на октомври държавите от ЕС не успяха да  се споразумеят за общи мерки срещу енергийната криза, заради различната ситуация в страните – членки. Съставът на т. Наречения енергиен микс, различните данъчни ставки и икономическите показатели на отделните държави налагат вътрешни решения в помощ на бизнеса и домакинствата. 

Сред обявените от правителствата мерки са въвеждане на таван на цените на еленергията и газа, временно намаляване или отпадане на ДДС върху тях или отстъпка от други данъци и такси, въвеждане на ваучери за уязвимите домакинства, разсрочване на сметки. У нас мерките са насочени към бизнеса, тъй като битовите клиенти плащат по цени, определени от КЕВР до края на годината. За октомври и ноември фирмите получиха отстъпка от 110 лева на мегават час за октомври и ноември, като компенсацията най- вероятно ще бъде отразена в сметките за декември.

Според изпълнителния директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Ивайло Найденов при средна цена на ел. енергията на борсата за октомври компенсацията ще е около 30%.

 Отделно около 250 хиляди фирми, които нямат търговец на ток ще бъдат компенсирани между 15 и 30 лева на мегават час. Според Найденов у нас, за разлика от Европа, енергийният пазар е изкривен, а липсата на редовно правителство и кабинет ограничават възможностите на държавата за реакция на кризата. По думите му, структурният дефект у нас пречи да се приложат мерки, които са възможни в другите страни - членки.

Два пъти и половина са се увеличили сметките за ток на Димитър Йолтов, собственик на пекарна в Пловдив. Смята, че мерките са закъснели, защото търговецът му на ток още през лятото го е предупреждавал, че предстои ръст на цените на ел. енергията и предупреждава за фалити и ръст на безработицата.

Високите цени на ел. енергията удариха и електроразпределителните дружества.  Недостатъчна ликвидност  притеснява ЕВН, което оператор в Югоизточна България, казва Александър Сипек – регионален мениджър на ЕВН. Данните показват, че дефицитър на дружеството е вече 100 милиона лева.

Според Станислав Разпопов - директор на най- голямото на Балканите предприятие за производство на велпапе, което е край Пловдив, цената на хартията, която е основен продукт, е скочила с 400 процента. Той е категоричен, че инфлацията е в цяла Европа, че цените по веригата ще растат и това ще продължи следващите няколко години. За Разпопов основната причина да се стигне до ценовия шок е зелената сделка на ЕС.

Брюксел обаче е категоричен -  отговорът на ценовия токов и газов удар е ускореното преминаване към чиста енергия. Според заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс пандемията и високите цени на енергоносителите налагат промяна в индустриалния модел на европейците, който е непроменена от 200 години. 

"Ние трябва да стигнем до един момент, в който икономиката и растежът зависят не от изкопаемите горива, а от възобновяемите енергийни източници. Добраната новина тук е, че те поевтиняват ежедневно и е хубаво Европа да постави средствата на правилното място. Говорим за 1,3 трилиона евро", каза Тимерманс.

Предстои ЕК да реши дали ядрената енергетика да бъде включена в списъка на източниците, които да осигурят преход към зелена икономика.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Д-р Димитър Казаков, координатор по донорство в УМБАЛ „Свети Георги“

Успешни са първите за годината донорства от УМБАЛ "Свети Георги"

Първите за годината - две донорски ситуации за годината бяха реализирана този уикенд в УМБАЛ „Свети Гeорги“ в Пловдив. За 24 часа –двама пациенти в мозъчна смърт дадоха шанс за живот на седем души у нас и в чужбина.  Органите отпътуваха със самолети от летище Пловдив за Унгария и Германия, а във Военно медицинска академия - София и в..

публикувано на 30.09.24 в 14:44

Решават утре ще има ли рейсове до Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата Труд и Войводиново от община „Марица“  и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация утре. Това съобщи в интервю за радио Пловдив кметът на „Марица“ Димитър Иванов. Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села, обясни той.  "Утре се събираме при..

публикувано на 30.09.24 в 13:52

Ранното откриване на херниите е важно за успешното им лечение

Хирурзите от общинската болница „Св. Пантелеймон в Пловдив“ в продължение на цял месец ще извършват безплатни прегледи на пациенти със съмнения за различните видове хернии. Това съобщи в програма "Точно днес"  д-р Емил Райчинов от болницата. Той припомни, че заболяваванията от херния на предната коремна стена е най-честото заболяне в..

публикувано на 30.09.24 в 11:15

Младите хора не са политически апатични

Младите хора не са политически апатични. Според проучване на предишните парламентарни избори са гласували 45% от младежите в България. Това е доста повече от средното ниво на гласуване, което означава, че има надежда идващото поколение да е граждански и политически активно. Това коментира Александра Гайтанджиева от "Лигата на младите..

публикувано на 30.09.24 в 10:43

БЛС ще настоява за остойностяване на лекарския труд

Новият председател на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов представя днес приоритетите за 3-годишния мандат на избраното ново ръководство.   След като получи гласовете на 252-ма от делегатите на събора на съсловната организация в Пловдив, той  обеща да продължи политиката на БЛС от последните 6 години. Съзнавам каква голяма..

публикувано на 30.09.24 в 08:38