Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убедителната победа на ПП е за сметка на съюзниците им

"Победата за "Продължаваме промяната" е убедителна, но тя е за сметка на своите съюзници. От протестиращия вот  около 1,5 млн граждани регистрираха доверие пак към една партия, както беше и при Слави Трифонов,  а сега  – към двамата млади хора и  се случва същото - очакват да съставят правителство".  Това подчерта социалогът от "Галъп" Андрей Райчев.

По думите му, българският народ  е направил същото. Инвестира доверие към тези протестъри, които имат най-много шанс. Но се получи нещо като канибализъм сред тях и това коства половината гласове на Слави Трифонов и може би  половината - на  Мая Манолова, около една трета от гласовете на ДБ... и категорична загуба на БСП, която се свлече до 5 място. Тези хора са дали гласове на Продългаваме промяната.

 Избирателна активност не е толкова ниска, но  показва, че народът проявява дефицит на търпение и му е писнало от политиците. Ако те си позволят още веднъж да  повторят това, ще стане много лошо.

На въпрос дали ще се сформира Правителство, Райчев  заяви, че е рано да се коментира, тъй като все още не са ясни и гласовете от чужбина. Със сигурност обаче четирите протестни партии, заедно с БСП  провят над 121 депутата. ГЕРБ плюс ДПС, плюс „Възраждане“  обаче не прави 121 депутата. 

"Ситуацията е странна, защото те са много по-големи, а имат да предлагат на същите трима лидери – Корнелия Нинова, Христо Иванов, Слави Трифонов. Те предлагат своя човек за премиер, но не настояват за това, защото то подлежи на преговори. И да си представим реакцията на тези трима лидери. Който и от тях да каже, че не е съгласен, ще счупи прозореца".

Анализирайки заявеното от Трифонов, че ако се върне назад във времето, пак ще направи същото. Райчев обаче подчерта, че в тях не вижда враждебно действие, а че ще подкрепи най-големите. 

По сложен е проблемът с Нинова и Иванов.  За Нинова това бе лош ден, след толкова провалени избори може да се стигне и до преврат в БСП. При Иванов има нещо друго – Лозан Панов започна да го хапе на тема „комунизъм“ и това усложнява нещата. Сложният въпрос пред тези двама млади хора, на които властта ще бъде в ръцете, ще бъде не толкова поведението на Слави Трифонов, а съчетаването на БСП и ДБ, заяви Райчев.

"Възраждане" имаха гласове от чужбина и сега се изчакват резултатите. Но те са партия, която няма намерение да прави коалиции, а иска цялата власт. Те са малки, присъствието им е символично, изявяват се като алтернатива на България". 

За президентските избори се очертава балотаж със сериозна разлика между първия и втория. Няма никакво съмнение обаче, че победителят на тези избори е Румен Радев. 

"В България сме избирали 6 пъти президент и никога вторият не е ставал първи. Няма човек, който да се страхува обаче повече от едни избори, отколкото Радев.

Интервюто – звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34