Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Продължаваме промяната" ще успее да сформира кабинет

Разговори се провеждат с ДБ, ИТН и БСП

| обновено на 16.11.21 в 12:16

Вотът отмина, въпросителните започват, поне до нов кабинет. За балотажа - неизвестните не са толкова много. Какви са вариантите за коалиция, питаме в програма "Точно днес" на 16 ноември. Говорим с проф. Христо Даскалов от "Продължаваме промяната", който влиза първи от Пловдив град, а следващите трима в листата са - Александър Ракшиев, Йордан Маджунков и Венцислава Любенова.

Проф. Христо Даскалов заяви, че нов кабинет ще бъде сформиран и преговорите вече са стартирали. Той обясни, че е очаквал силната подкрепата от над 37 хиляди гласа в Пловдив и не е изненадан, че партията му печели вота във всички райони.

"Аз прекарах четири седмици в Пловдив, обикалях във всички шест района на града, още тогава бях сигурен, че ще бъдем първата политическа  формация, защото всеки трети човек идваше при нас и се интересуваше", каза проф. Даскалов. Той уточни, че е предвиждал от 35 до 40 000 гласа, нещо което се е потвърдило за град Пловдив. 

Проф. Христо Даскалов се представи, че е роден в Първомай, като повечето неговите роднини живеят в Пловдив, и определи Пловдив като негов град, както и областта.

В момента  е ръководител секция "Безопасност на храни" към Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт, към БАБХ. Завършва висшето си образование в Московската ветеринарна академия, специалност „Ветеринарна медицина“. Защитава образователната и научна степен „Доктор” по ветеринарна медицина във Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина Стара Загора. Научната си кариера започва като редовен аспирант по безопасност и контрол на храните. Той има над 100 публикувани научни труда.  Ръководител на 15 научни проекта, 5 от които международни. Владее свободно английски и руски език. Женен е с три деца.

Проф. Даскалов ще се насочи в НС, предимно в политиките на образованието, селското стопанство и земеделската наука. Той не отрече, че може да му възложат задачи и в изпълнителната власт. Той поясни, че в послените години работи само по европейски проекти, заедно с неговите по-млади колеги. 

"Продължаваме промяната" и разликите с другите проекти през годините: "Всеки политически проект е уникален, така че те не може да се сравняват, и не бива да се сравнява ПП с миналите партии, които показаха лошото си лице пред българския народ. Познавайки младите хора в партията виждам амбицията и техния генезис като образование в Европа и САЩ. Точно това ми дава надежда, че тяхната работа вече ще е за България."

Проф. Христо Дасакалов потвърди, че разговорите за нов кабинет са започнали с трите партии ДБ, ИТН и БСП. "Ние заявихме това, че ще бъдем диалогични и отворени и ще говорим с всички наши партньори за бъдещето на България. България не може да продължава няма правителство. Кирил Петков е много диалогичен и ще успее в преговорите ", заключи избраният за депутат проф. Даскалов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56