Български сладолед, произвеждан в карловското село Розино, попадна в класация на 10-те най-добри сладоледи в света. Това стана на Международния форум„Gelato World Heritage”, организиран от Италианската асоциация на майсторите джелатиери, където в крайната селекция единственият производител от ЕС се оказа българската биоферма, която го прави.
Сладоледът е с име Атила и е решен в зелено и червено. Създаден е от местни суровини, които екипът успява да пренесе от България, за да направи на място уникалния вкус.
Пълномасленото кисело мляко, вложено в сладоледа, е от нестабилизирано и нехомогенизирано биволско мляко от порода Българска Мурра. Към него майсторите начело с главния технолог Албина Ясинская добавят диви горски боровинки, всичко това – гарнирано с бял шоколад, оцветен в зелено със смесването на куркума и синя спирулина.
„Самият вкус – освен че трябва да се опита – имаше символика. Искахме да пресъздадем една традиция чрез нов, по-модерен начин, да покажем връзката между Италия и Бъглария от древни времена, защото тези горски боровинки, които сами събрахме, се оказа, че растат на стар Римски път, Виа Траяна се казва, и по него дори е минавал великият Атила, който е имал за цел да стигне до Рим“- разказва Мирела Янакиева, мениджър бизнес развитие във фермата.
Съчетавайки всичко това, българският сладолед е отличен със специална награда от Академия за занаятчийско джелато, кръстена на кралят на сладоледа „Алберто Пика“. Признанието е поредно вдъхновение за екипа на биофермата, който може да се похвали с разраборката на общо над 360 вида сладолед. И това не е единственото производство на екипа от близо 70 души. В мандрата им – ръчно и без консерванти - се произвеждат различни млечни продукти. От общо 140 животни – по равно крави и биволи на свободна паша.
Екипът на българската биоферма, разположена на географската ширина на италианския регион Тоскана и френския Прованс, вече мисли за нови предизвикателства с натурални продукти от Розино, които да направят разпознаваеми страната ни като тяхна съкровищница.
Още за сладоледа и как се прави бизнес в трудното време на ковид-криза, чуйте в репортажа в звуковия файл.С промени в Кодекса за застраховане система "бонус-малус" за задължителната застраховка "Гражданска отговорност“ бе приета от НС. Принципът представлява финансов стимул за изрядните водачи и съответно финансово наказание за онези, които причиняват пътни инциденти. Ще плащат ли наистина добрите шофьори по-малко и какъв ще е ефекта – темата в..
Добивите от пшеница и ечемик тази година са по-добри, но ниските цените на световните стокови борси вкарват нашите зърнопроизводители в загуба. Това обяви в интервю за Радио Пловдив Людмил Работов – председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив. Добивът от пшеница тази година е от 400-500 кг от декар. Цената е 330 лв. за..
Министерството на здравеопазването чрез регионалните здравни инспекции провежда информационна кампания по повод Световния ден за борба с хепатита – 28 юли. Тази година мотото, избрано от Световната здравна организация е „Да го разбием! Запознай се с фактите. Тествай се!“. Целта е повишаване на обществената информираност за рисковете от..
Ситуацията с шарката по овце и кози в Пловдивско се усложни. Освен унищожени животни в 42 от 65 огнища, мерките на БАБХ вече вкючват и забрана за изкупуване на мляко от фермите на областта. За заразата, икономическия ефект и управленските решения разговаряме с професора от Аграрния университет Дойчо Димов, който е и председател на Сдружение за..
Помним протестите на строителния бранш отпреди няколко месеца срещу намерението на община Пловдив да вдигне с повече от 100% таксите за издаване на строително разрешение. Те спряха след като предприемачът Илиян филипов поиска и получи посредничеството на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Компромисът, който да удовлетвори двете страни бе таксите да се..