Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Био сладолед от Розино е сред 10-те най-добри в света

4
Отличеният български био сладолед в Рим

Български сладолед, произвеждан в карловското село Розино, попадна в класация на 10-те най-добри сладоледи в света. Това стана на Международния форум„Gelato World Heritage”, организиран от Италианската асоциация на майсторите джелатиери, където в крайната селекция единственият производител от ЕС се оказа българската биоферма, която го прави.

Сладоледът е с име Атила и е решен в зелено и червено. Създаден е от местни суровини, които екипът успява да пренесе от България, за да направи на място уникалния вкус.

Пълномасленото кисело мляко, вложено в сладоледа, е от нестабилизирано и нехомогенизирано биволско мляко от порода Българска Мурра. Към него  майсторите начело с главния технолог Албина Ясинская  добавят диви горски боровинки, всичко това – гарнирано с бял шоколад, оцветен в зелено със смесването на куркума и  синя спирулина.

„Самият вкус – освен че трябва да се опита – имаше символика. Искахме да пресъздадем една традиция чрез нов, по-модерен начин, да покажем връзката между Италия и Бъглария от древни времена, защото тези горски боровинки, които сами събрахме, се оказа, че растат на стар Римски път, Виа Траяна се казва, и по него дори е минавал великият Атила, който е имал за цел да стигне до Рим“- разказва Мирела Янакиева, мениджър бизнес развитие във фермата.

Съчетавайки всичко това, българският сладолед е отличен със специална награда от Академия за занаятчийско джелато, кръстена на кралят на сладоледа „Алберто Пика“. Признанието е поредно вдъхновение за екипа на биофермата, който може да се похвали с разраборката на общо над 360 вида сладолед. И това не е единственото производство на екипа от близо 70 души. В мандрата им – ръчно и без консерванти - се произвеждат различни млечни продукти. От общо 140 животни – по равно крави и биволи на свободна паша.

Екипът на българската биоферма, разположена на географската ширина на италианския регион Тоскана и френския Прованс, вече мисли за нови предизвикателства с натурални продукти от Розино, които да направят разпознаваеми страната ни като тяхна съкровищница.  

Още за сладоледа и как се прави бизнес в трудното време на ковид-криза, чуйте в репортажа в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

От години произвеждаме барут и снаряди, но протести не е имало

Новината за изграждането на заводите за барут и боеприпаси в Кърнаре от германския концерн „Райнметал“ и ВМЗ–Сопот е положителна и извежда България на нови позиции и пазари в отбранителната индустрия, коментира пред Радио Пловдив Валентин Радев – председател на Сдружението на специалистите по боеприпасите, бивш министър на МВР и зам.-военен..

публикувано на 30.10.25 в 15:59

Бизнесът не може да се товари с още и още разходи за заплати

Повишаването на минималната работна заплата трябва непременно да бъде подплатено с качество на съответния труд и с производителност на труда, не механично, каза в предеването "Точно днес" заместник- председателят на БХРА Атанас Димитров. "Има една поговорка, че едно магаренце може да бъде от товарено с 500 кг твар. Ако го натоварите с 600 или с 700..

публикувано на 30.10.25 в 11:20

Механичното "рязане" в бюжетната сфера не е решение

Широко налаганата напоследък теза, че държавните служители са прекалено много и всяка година нарастват по същество не е вярна. Това не е нищо повече от поредната неолиберална опорка, която цели да отслаби държавата и нейната роля в икономическите процеси, гласи  позиция на Института за социални и синдикални изследвания и обучение към КНСБ. По техни..

публикувано на 30.10.25 в 10:56
Еленко Божков

Наредба посочва 4 начина за смятане на сградната инсталация

Разходът на топлинна енергия ще се изчислява по нови правила, след като и българският, и Европейският съд отмениха използваната досега формула. Не разбирам защо трябва да се прави драма от тези решения, вместо да се търси на-лесния начин, коментира за БНР Пловдив енергийният експерт и бивш зам.-министър на енергетиката Еленко Божков. По думите му..

публикувано на 29.10.25 в 16:51
Пламен Таушанов – Председател на Управителния съвет на БАЗП

Трудът на медиците не трябва да се плаща през бюджета на НЗОК

Не е редно през бюджета на здравната каса да се заплаща труда на медицинския персонал, заяви адвокат Пламен Таушанов член на Надзора на Касата от квотата на пациентските организации, който единствен е гласувал "против" параметрите на бюджета на здравната каса за 2026 г. Подчерта още, че това е незаконосъобразна практика, която продължава вече..

публикувано на 29.10.25 в 15:59