Български сладолед, произвеждан в карловското село Розино, попадна в класация на 10-те най-добри сладоледи в света. Това стана на Международния форум„Gelato World Heritage”, организиран от Италианската асоциация на майсторите джелатиери, където в крайната селекция единственият производител от ЕС се оказа българската биоферма, която го прави.
Сладоледът е с име Атила и е решен в зелено и червено. Създаден е от местни суровини, които екипът успява да пренесе от България, за да направи на място уникалния вкус.
Пълномасленото кисело мляко, вложено в сладоледа, е от нестабилизирано и нехомогенизирано биволско мляко от порода Българска Мурра. Към него майсторите начело с главния технолог Албина Ясинская добавят диви горски боровинки, всичко това – гарнирано с бял шоколад, оцветен в зелено със смесването на куркума и синя спирулина.
„Самият вкус – освен че трябва да се опита – имаше символика. Искахме да пресъздадем една традиция чрез нов, по-модерен начин, да покажем връзката между Италия и Бъглария от древни времена, защото тези горски боровинки, които сами събрахме, се оказа, че растат на стар Римски път, Виа Траяна се казва, и по него дори е минавал великият Атила, който е имал за цел да стигне до Рим“- разказва Мирела Янакиева, мениджър бизнес развитие във фермата.
Съчетавайки всичко това, българският сладолед е отличен със специална награда от Академия за занаятчийско джелато, кръстена на кралят на сладоледа „Алберто Пика“. Признанието е поредно вдъхновение за екипа на биофермата, който може да се похвали с разраборката на общо над 360 вида сладолед. И това не е единственото производство на екипа от близо 70 души. В мандрата им – ръчно и без консерванти - се произвеждат различни млечни продукти. От общо 140 животни – по равно крави и биволи на свободна паша.
Екипът на българската биоферма, разположена на географската ширина на италианския регион Тоскана и френския Прованс, вече мисли за нови предизвикателства с натурални продукти от Розино, които да направят разпознаваеми страната ни като тяхна съкровищница.
Още за сладоледа и как се прави бизнес в трудното време на ковид-криза, чуйте в репортажа в звуковия файл.След горещите юлски дни август започва с нормална температура за сезона и се очертава да е с максимални температури между 32 °- 36°, коментира в програма "Точно днес" проф. Георги Рачев, климатолог и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Според него за района на Пловдив не се очакват големи горещини, поне до голяма Богородица. " За района на..
Очакава се на предстоящата сесия на Общинския съвет в понеделник да бъде гласувано предложението на групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“, което цели да въведе ред в ползването на електрическите тротинетки в Пловдив. Проектът за наредба беше публикуван за обществено обсъждане още юни. Пет години след като държавата..
За девета поредна година националният туристически поход „Последният път на Хаджи Димитър“ ще премине по стъпките на войводата и ще пресъздаде последните дни от живота му. Инициативата е посветена на 157 години от смъртта на революционера и загиналите за българската свобода. Тридневеният поход започва от днес с маршрут от връх Бузлуджа през..
В Блъгария липсва превенция, както и адеватна техника за гасене на пожари, казав предаването "Точно днес" доц. Момчил Панайотов. Той е преподавател по “Дендрология” в Лесотехническия университет, занимава се активно с проучвания на планински гори и е един от авторите на “Оценка на риска от стихийни пожари в България”, изготвен по поръчка на..
В международния ден за борба с трафик на хора говорим за проблема и неговите измерения. Националната телефонна линия за борба с трафика на хора отчита увеличение на сигналите за незаконна миграция. Тревожен е и ръстът на случаите, свързани с непълнолетни. Според Диана Китова, мениджър на Националната телефонна линия за борба с трафика на хора,..