Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите ще доведат до "правителство на абсурда"

„Изборните резултати взривиха столетницата! Всяко едно отлагане за разговор за това, което се случва в БСП е контра-продуктивно. Какво като задържат това противопоставне още една седмица. Това щеше да ги бутне така или иначе. По-добре беше Нинова да излезе и да обяви своята оставка“, заяви журналистът и политически анализатор Валерия Велева в предаването “Ден след ден” на Радио Пловдив.

Според Велева лидерът в оставка на БСП Корнелия Нинова е одобрявана от редовите членове на партията.

„Тя има подкрепата на обикновените членове на БСП, но няма подкрепата на тези, с които беше принудена  да се раздели поради промените, които се опита да наложи в последните 3 години“, каза Велева и допълни, че „Нинова се забави с тези процеси на промяна и сега това е гнойна рана, която изригва“.

„Това, което се случва в БСП е объркващо, а обвиненията на Нинова към Румен Радев във вторник бяха шокиращи“, каза журналистът.

По думите й твърденията на лидера на БСП спрямо служебното правителство и държавния глава трябва да бъдат разследвани.

„Това е много сериозен сигнал какво се случва в държавата. Тези избори взривиха цялата обществена гарнитура в България. Тези избори изправиха партиите до стената“, каза още Велева.

Анализаторът коментира още, че не обвиненията, отправени от Корнелия Нинова, а компромисите, които трябва да направят партиите ще са фактор при съставянето на правителство.

Това е правителство на абсурда. Ако го погледнем от идеологическа гледна точка, то не би могло да бъде съставено. От друга страна, партиите са заявили пред обществото, че ще положат усилия да се направи правителство“, зави журналистът.

„Една част от водачите на тези преговори не знаят какво им предстои от понеделник, когато се съберат групите и започнат да говорят за политики и да посочват имена за министри, и най-важният въпрос- за отношението към Република Северна Македония“.

При още един неуспех за съставяне на правителство, избирателната активност ще падне под 25%, твърди Велева, а това би делегитимирало политическата система.

„Абсурдно е и че в момента ще имаме правителство, което ще управлява с 10-15% гражданско доверие“, заяви Велева.

Валерия Велева коментира и поведението на лидерите на ИТН и ДБ.

„Слави Трифонов не е политик, но е добър бизнесмен. Подозирам, че той ще влезе с искания и ако те не бъдат одобрени, ще хвърли обвинения върху някой друг. Оттук би дошъл огънят за несъставяне на правителство.“

За другия партиен лидер в оставка Христо Иванов, Велева каза, че „ДБ са политически аутсайдери. Те са готови и с дявола да се съюзят,  за да потушат вътрешните си скандали. Ще се наслушаме отново на много празни приказки и на огромен фалш“, категорично заяви Велева.

За предстоящия балотаж в неделя анализаторът прогнозира:

„Всякакви изнендади са възможни! Нищо не е сигурно!“


Цялото интервю слушайте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34