Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолозите с находки от късния бронз и ранно-желязната епоха

Пещера Чая е първата проучена в района на Чепеларе, Родопите

Предстои да се изготви проект за социализация на обекта и екопътека от лифта над града

| обновено на 19.11.21 в 13:59

През тази седмица комисия от Министерство на културата инспектира и прие работата на екипа, който направи първите проучвания на пещера Чая до Чепеларе. През септември и октомври - археолози и спелеолози откриха запазени два глинени съда от XI в.пр.Хр., хромел за зърно и кости на древни обитатели

Намерени са множество животински кости от различни домашни и диви животни (говеда, сърни, овце, язовци, диви свине и др.). Препоръката на експертите от МК е работата да продължи през 2022 година, и да се навлезе в дълбочина на пластовете.

Близо 90 % от находките са със следи от човешка обработка. "Доказа се също, че пещерата е била обитавана от  огромната пещерна мечка, праисторически вид, изчезнал преди около 23 000 г.", съобщи Марин Господинов, директор на Музея на родопския карст в Чепеларе. Той смята, че по-интересната част на проучванията предстои, защото не са стигнали до кота нула.

Пещерата е свързана с най-ранните тракийски племена, населявали Западните Родопи, които въвеждат желязото като основна производствена суровина в края на II – началото на I хил. пр. Хр. Най-вероятно в околностите на пещерата съществуват селище и могили от периода XIV – XI в. пр. Хр., чието издирване ще се извърши следващата година.

"Проучванията през следващата година ще обхванат както входната галерия, така и основната зала, където се предполага, че нейното обитаване е още от каменно-медната епоха – V – VI хил. пр. Хр.", съобщи археолог София Христева от Регионалния археологически музей в Пловдив. Тя уточни, че предстоят изследвания от патолози на намерените човешки останки със следи от редки малформации.

Археолози и спелеолози ще кандидатстват с проект пред НИНКН за статут на паметник на културата на пещерата, със съответна охранителна зона.

Открити са керамични фрагменти от трапезни съдове (чаши, амфори, паници и купи) и кухненски съдове (гърнета и хранилища). По-голямата част от тях са украсени с врязани линии и насечки, набождания и ямички, инкрустирани и с графитно покритие. Датират от периода на къснобронзовата и ранножелязната епоха. Просечена и трасирана е вече екопътеката до пещерата. Предстои нейното довършване и поставянето на туристическа маркировка, допълват от община Чепеларе. 

Пещера Чая е образувана в скален масив от Чепеларската свита. Запазената ѝ дължина е 44 м, ширината ѝ е от 1,90 до 15 метра, височината над 3,50 м. Намира се на 40 минути от лифтовете над Чепеларе, или на 3 км. Работата на екипа изследователи се финансира от общината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

публикувано на 19.09.24 в 11:22
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад", коментар за ресора на новия ни..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23