Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И срещу грип, и срещу ковид най-доброто е ваксината

Здравното министерство прогнозира тежък грипен сезон - какви грипни щамове ще ни атакуват тази година, как да се предпазим и защо е добре да се ваксинираме - коментира за програма "Точно днес" д-р Христиана Бацелова, епидемиолог от УМБАЛ "Свети Георги" и преподавател в Медицински университет - Пловдив. 

През изминалия сезон 2020/2021 г. циркулацията на грипните вируси в Европейския съюз беше необичайно слаба, а в България за първа година не бяха доказани грипни вируси. Това се обяснява с прилаганите противоепидемични мерки, които оказват ефект не само върху пандемичния коронавирус, но и върху грипните вируси. 

Миналата година благодарение на маските и изолацията се спря разпространението на грипа. Нещо положителното при грип е, че все пак,  ние нямаме здраво заразоносителство на вируса и болните са източник на инфекцията в момента, в който вече имат вече симптоматика. Да, определено ни подмина грипа миналата година, благодарение на противоепидемичните мерки. Сега обаче, всички виждаме в обществото, че маски се носят  на доста малко места, а и не се носят правилно - да покриват носа и устата. Затова очакваме, че има доста хора, които не са се срещали миналата година с грипния вирус и сега  има риск да се разболеят. Това което могат да направят е да се ваксинират, коментира д-р Бацелова 

Тя обясни, че когато си купуват ваксина, хората трябва да се уверят, че на тях пише, че е за сезон 2021/2022 година и да не използват ваксина от предходния сезон. Нови ваксини вече има в България, като в момента не е късно и  също може да се поставят, като се смята, че те ще покрият очакваните варианти на вируса.

Ранното доказване на грипен вирус A (H3N2) в Европа  показва, че настоящият грипен сезон може да бъде по-тежко протичащ, особено за възрастните хора и лицата с ослабен имунитет.

Относно комбинацията на двете ваксини за ковид и грип  д-р Бацелова обясни, че има три варианта:

Единият вариант е да се постави в един и същи ден ваксина срещу грип, от която и да е от двете налични в България   и доза, на която и да е от ваксините срещу ковид-19. Другият вариант - в някой европейски държави съветват да минат 7 дни интервал между една от двете ваксини, а в други  държави съветват да минат 14 дни. Така ли иначе може да се отреагира, може да се направи схема и да не се пропуска нито една от съответните ваксини, поясни епидемиологът.

Тя допълни, че не могат да се объркат симптомите на двете заболявания, защото грипът започва изведнъж и ни поваля  бързо с ясно и категорично начало, а при ковид  е по-скоро трудно да бъдат разграничени симптомите от други банални респираторни заболявания.

 Д-р Бацелова коментира и  предложението на ЕК да се сложи срок на зеления сертификат за ваксинираните. Според нея, една от причините за това е факта, че след шест месеца може да има понижаване в протекцията при някои от ваксинираните, които в последствие да бъдат заразни.

"За  хората, които искат да се предпазят  с ваксини и са отговорни - това не е проблем. Ще ви дам пример с нашия ваксинационен кабинет. Ние предимно в момента правим втори дози и бустерни дози. Много рязко намаляха желаещите за първа доза, поради желание да се изследват антителата, мислейки, че някога са се срещали с вируса. Това изследване на антитела за придобиване на сертификат, който се признава само в България, определено ги отказа от ваксинацията, което ги подлага на риск, защото не знаем тези антитела дали ги предпазват, обясни д-р Бацелова.

Тя припомни, че след поставянето на бустерната доза  веднага се издава сертификат, който е поне с още една година срок.

Според нея новината, че ЕМА  разреши употребата на ваксината  на Pfizer и при деца на възраст от 5 до 11 години е много добра и много важна.

Може да се окаже, че в един момент децата ще изграждат много по-дълга протекция и те ще започнат да стават една група, която ще бъде като една категорична стена за разпространението на вируса. Те ще спират вируса, ще му пречат да се разпространява и може да се окаже, че те ще имат една  много важна роля в така наречения колективен имунитет. И разбира се няма да се разболяват, което е изключително важно, допълни специалистът.

Цялото интервю с епидемиолога може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В момента е неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53
Д-р Гергана Гешанова

Родителите на 77% от децата-пушачи, пушат вкъщи

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

Безопасността е най-важна при избора на детски играчки

Как да избираме безопасни играчки за децата, може ли да се върне закупена играчка и при какви условия?, коментира за програма "Точно днес"  Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите". Тя припомни, че при избора на играчки и други детски стоки за подаръци на малчуганите за 1 юни безопасността трябва да е водещ елемент...

публикувано на 31.05.24 в 09:46
Йонко Иванов

Абсурдна е идеята да се ограничават шофьорските изпити

Как гледат автоинструкторите на предложението на държавата за своеобразен таван на шофьорските изпити – кандидатите да се явяват само 4 пъти за 6 месеца на изпит. Коментарът по темата е на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. „Това е пълен абсурд. За да се предложи едно нещо, и то да бъде..

публикувано на 30.05.24 в 16:36

Опрени сме на стената, ще стачкуваме!

Тоя Балкан е калоферски от 500 години. Тука от 25 години някой казва: Той вече няма да е на калоферци.  Ний навремето сме се договаряли с оня султан, дето е превзел половината Европа. Днеска просто няма с кой да се договаряме! Така  животновъдът от Калофер  Тодор Диклиев  описа ситуацията с ограничената паша на животни в..

публикувано на 30.05.24 в 16:21