Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 3 избора за 1 година е време да се върне нормалността

За съжаление този път партиите не показаха оригинален подход в тези преговори за съставяне на правителство. На фона на публичното обсъждане на отделни политики, изведнъж се поднасят формули за разпределение на министерствата в бъдещ кабинет. Това са заявки, че нещо остана скрито, заяви в интервю за предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив политологът доц. Стойчо Стойчев.

По думите му заявките, че министерствата ще се дават на определена партия, която ще кадрува в него, носи усещане за допълнителни договорки. "Много бързо се случиха като факт нещата, като че ли са договорени предварително".

Според политолога дали една партия ще се определи като печеливша или губеща, зависи дали ще успее да прокара политиките си, да реализира намеренията си в рамките на това Народно събрание. "Надявам се, че след 3-тите за годината избори най-накрая ще намалее спешността и нещата ще се върнат до степен нормалност", смята политологът. 

На въпрос дали президентът Румен Радев ще има силно влияние върху бъдещия кабинет, Стойчев отговори: "Той има консолидираща роля върху 4-те партии като мнозинство. Ще има свързваща роля като алтернатива на модела до момента, тъй като за 3 парламентарни избора тази година не стана ясно кой е алтернативният модел. На президентските избори стана неоспоримо ясно, че Румен Радев е получил кредит на доверие и сега трябва да потвърди лидерството си".

Според политолога ще се сформира стабилно мнозинство, което да работи поне 1-2 години.

Според доц. Стойчо Стойчев ГЕРБ ще бъде ясна опозиция, докато ДПС не са опозиция на всяка цена. "Те дори бюджета на предишното правителство одобриха. Това не би се случило, ако не са удовлетворени някакви техни искания". 

Отношенията с Република Северна Македония биха били една от пукнатините пред бъдещото правителство, макар че проблеми има навсякъде, смята политологът. "На 2 пъти преговорите се взривяваха заради междуличностни конфликти, а камо ли за политики. Възможно е конфликтите да са толкова много, че 1-2 месеца да има много сблъсъци, като един от тях ще е РСМ. Ако външната политика наистина отиде при ИТН, ще се получи така, че партия на няколко месеца ще решава дългогодишен конфликт", смята още политологът.

Цялото интервю на Емил Костов със Стойчо Стойчев е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14