Европейският институт за иновации и технологии EIT, съвместно с Университета по хранителни технологии – Пловдив, организира за пръв път в България Академия „Cross-KIC EIT Regional Executive Academy“ 2021. За програма "Точно днес" главен асистент Рада Динкова обясни, че форума среща представители на публичния сектор, експерти, работещи в областта на агро-хранителния сектор, академични среди и европейски институции.
Във фокуса на вниманието са проблемите и възможностите за прилагане подхода за кръгова икономика в агро-хранителния сектор и действията за намаляване на загубата и разхищението на храна.
Динкова допълни, че кръговата икономика е модел на производство и потребление, който ограничава до минимум отпадъците и носи множество ползи за околната среда, икономиката и всички нас като потребители. Насочен е към удължаване на жизнения цикъл на продуктите. Подходът отваря нов хоризонт към споделено ползване, заемане, повторно използване, поправка и рециклиране на съществуващи материали и продукти. Излизането от употреба на един продукт може да се превърне в ценен ресурс за други стоки или материали.
"В България например хранителните отпадъци от глава от населението възлизат приблизително на 140 кг. годишно, което е около 20% от цялата произведената храна. Идеята е да се премине към едни бизнес модели, които да не следват линейната система на производство и потребление, в това число и на замърсяване, защото е крайно неустойчива и. позволява ценни природни ресурси да се загубят. Тоест ние търсим едни бизнес модели, които да представят кръговата икономика или всъщност възможността всички тези ресурси да останат и да бъдат употребявани отново, поясни специалистът.
Проблемът за предотвратяване и намаляване на загубата и разхищението на храна е важна част от политиката на всички страни. За справянето с него е необходимо да бъде приложен интегриран подход при разработването на политики, като се предприемат действия на всички нива – глобално, регионално, национално и местно. Предстои страната ни да приеме своята Национална програма за превенция и намаляване на загубите на храни с хоризонт 2021-2026 г., която има за цел да инициира дългосрочна политика, свързана с проблемите за разхищението им.
Регионалната изпълнителна академия на EIT има за цел да повиши иновационния и предприемачески капацитет, като обедини ключови местни експерти по иновационни политики и заинтересовани страни в цяла България.
Европейският институт за иновации и технологии (EIT) е независим орган на ЕС, който подхранва предприемачески талант и подкрепя нови идеи, обединявайки „триъгълника на знанието“ от водещи компании, университети и изследователски центрове.
Интервю с Рада Динкова може да чуете в прикачения звуков файл.
Седем паралелки по-малко ще има в 8 клас в Пловдивска област през новата учебна година. Децата са по-малко с 252 от тази година, приемът фиксира 215 паралелки, като ще има 11 нови специалности. От общия брой паралелки 66.51% са професионалните, или 143, което е с 3% повече от миналата година. Само 27 са паралелките с чужди езици и те ще са в..
На 86-годишна възраст почина пловдивският художник Здравко Йончев. За кончината на твореца съобщи в социалните мрежи синът му Илия. Здравко Йончев беше от малцината творци, останали от поколението на великата творческа бохема на Пловдив – Димитър Киров, Жоро Слона, Йоан Левиев... „ Животът е театър! Всеки от нас е намерил..
Няма да има ефект от бойкота на магазините от страна на хората на 13 февруари и цените няма да се понижат. Доходите са тези, които определят цените на хранителните стоки, а за последните 5 години заплатите са се увеличили със 100%. Това коментира финансовият анализатор Светозар Гледачев . „Никакъв ефект няма да има. Ефектът, който се..
Ще се окажат ли надценките на храните и исканията за по-високи работни заплати непреодолими препятствия пред управляващата коалиция? Според политолога и университетски преподавател Любомир Стефанов бюджетът ще предизвика напрежение. "Борисов вече заяви, че това с разходите, това с осигуровките и нарастване на заплатите, трябва да бъде много..
Тази година увеличението на работните заплати в България трябва да е около 15 % - с колкото беше повишена минималната работна заплата. В противен случай ще имаме приравняване на можещите и знаещите, квалифицираните работници с тези, които са с най-ниска квалификация и образователен ценз. Мисля, че това не го заслужава нашето общество. Това..