Оказва се, че през есента и зимата, хората най-често се поддават на лоши настроения. Меланхолията и тъгата са ни спътници през по-студените месеци, защото денят е по-къс, слънцегреенето е по-малко, времето е по-студено. Що се отнася до субективните преживявания на човека, причините за това могат да бъдат както емоционални, така и психологически, и физиологични.
Допълнително, нещата се усложняват и във времето около Коледа и Нова година, защото сме натоварени с още задачи и повече емоционален стрес. Увлечени в подготовката на празниците, не разбираме как стигаме до подобни състояния. Как консуматорското ни общество ни увлича в правенето на неща, които не е необходимо да бъдат толкова идеализирани. Освен това, след празниците идвало времето и на следпразничната депресия. Как да се справим с подобни състояния?
„Периодът на празниците си е един нетипичен за нашата рутина, за нашето ежедневие, период. Всичко е въпрос на осъзнатост, кой как ще си организира празниците. Нека правим нещата, които ни радват и най-вече да се събираме с хора, които ни радват. Празникът не е до това какво ще си подарим, а празникът е такъв, за да се зарадваме, да отбележим положителните неща, да се върнем към важните неща от живота, към ценностите, към смисъла, към добродетелите, към семейството, като ценност“, казва нутриционистът Елена Терзиева.
С правилен хранителен режим, психологическа настройка и допълнителни грижи е напълно възможно да превъзмогнем състояния като меланхолия, апатия и тъга, и да имаме едни по-спокойни празници. Има храни, които ни отнемат от доброто настроение други, които способстват за това. Важно е да сме информирани, осъзнати за нещата, които искаме да ни се случат и да предприемем съответните действия.
Елена Терзиева е дипломиран холистичен нутриционист, завършила е канадския институт по природосъобразно хранене "Canadian School of Natural Nutrition". В работата си използва иновативни методи в синергична връзка с традиционнната медицина и цялостния подход към здравето – хранене, спорт, движение, почивка, психо-соматика, медитация и др.
В неделния „Шейкър“, с нея говорим за това как да подкрепим себе си през зимата и как да повишим настроението си, грижейки се за здравословното себеусещане? Как да не се натоварваме, излишно, по време на празниците и защо е важно да го направим?
Чуйте повече, в прикачения файл.

Жребият на международния турнир за ветерани "Съединени чрез спорта“ размина Локомотив и Ботев преди финала. Надпреварата е утре (15 ноември) на стадион "Локомотив" в парк "Лаута" и е организирана от Гражданска инициатива "Съединени българи“, с любезното съдействие на ПФК Локомотив Пловдив. Участници в турнира са четири отбора, свързани с българските..
Волейболният Локомотив ще е гост днес на ЦСКА в двубой от 4-ия кръг в НВЛ. Мачът ще се играе от 19:30ч. в зала "Васил Симов" в столицата. Пловдивчани са категорични от началото на сезона и имат две победи от два мача и без загубен гейм. В последния кръг Локомотив победи с 3:0 Черно море. ЦСКА успя да запише две победи, но в последния кръг загуби..
Днес стана ясна програмата за 1/8-финалите от турнира за Купата на България. В тази фаза участват и двата елитни пловдивски клуба. Спортно-техническата комисия към БФС определи Локомотив да приеме Монтана в неделя (14.12) от 16:00 часа на "Лаута". Ден по-рано (13.12) Ботев гостува на Спартак (Варна), като двубоят е от 15,00 часа. Това ще бъдат..
За девети пореден сезон ВК Марица (Пловдив) ще играе в групите на най-авторитетния европейски клубен волейболен турнир – Шампионската лига. "Жълто-сините" спечелиха и реванша срещу хърватския Динамо (Загреб) в решаващия кръг за влизане в груповата фаза на надпреварата. Възпитаничките на старши треньора Ахметджан Ершимшек постигнаха нов успех с 3:0..
Всички тренировъчни игрища на клубната база на Ботев (Пловдив) ще бъдат с осветление. Днес стартира изграждането на осветлението и на първия и втория терен на Футболен комплекс “Никола Щерев – Старика”. С това всички игрища на базата вече ще разполагат с модерно осветление, което ще позволи на децата в школата на "канарчетата" да тренират пълноценно..