Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В началото на първата седмица от 2022-ра - "Точно днес"

На третия ден от годината с три двойки и последния от поредицата почивни, обръщаме поглед към живота ни тук и сега.  Новата 2022-ра посрещнахме с надежда да бъде по-лека, 

по-радостна и да сбъдва красиви надежди и пожелания за здраве и повече обич. И понеже и новата седмица поставя начало, си пожелаваме то да е оптимистично и ведро, за да ни върви все така, както започваме - с интересни срещи и вълнуващи разкази на хора, оценили силата на доброто.

В програма "Точно днес"  чуйте доц. Никола Петров - заместник-директор на националната астрономическа обсерватория - Рожен за ежегодния астрономически спектакъл в началото на годината - метеорния поток квадрантиди, чийто пик е в нощта срещу 4-ти януари. А според поверието, в  краткия и непредвидим миг на звездопада пред погледа ни всеки може да си пожелае нещо, за да се сбъдне желанието му.

Спомените са това, което ни връща към началото и ако го правим с умиление и радост, не сме пропилели напразно годините на живота си. А той е такъв, какъвто сме го създавали самите ние и времето, на което тези спомени стават свидетели. Какво е било, каква е оценката ни за него сега - подобни въпроси задава в новата си книга известният биолог проф. д-р Стефан Станев.

Всеки месец от 2022 година в Пловдив ще бъде представян по един традиционен етнически обичай - това оповестиха дни преди Коледа организаторите от Сдружение "Писалка и перо" и партньорите им от НБ "Иван Вазов", Фондацията "2019" и читалище "Алеко Константинов". За проекта "Заедно в разнообразието - традиции и летарура на етносите в Пловдив" - репортаж на Стоян Терзиев. 

И още за начина, по който се учим да живеем - някога и сега - новият роман на писателя Васил Панайотов, издаден от "Жанет 45"  "24 часа труд" описва как се живя у нас през 90-те години на ХХ век с амбиция на автора самият читател да отговори на въпрос дали той е автобиография, или - не. Интервюто с автора е на Живка Танчева.

На вълните на програма "Точно днес" ще попитаме още - има ли правила, които трябва да спазваме след обилното празнично угощение, за да сме здрави и пълноценни. Отговорът очакваме от проф. Йорданка Алексиева - преподавател в Катедра "Хранене и туризъм" в УХТ-Пловдив.

Не само годината, но и утрата си пожелаваме да бъдат в нея добри с рубриката "Добро утро, ден". Първият ни гост през 2022-ра година е  15-годишната и много талантлива ученичка  Демира Недева, спечелила многобройни медали от Световни, Европейски и Балкански олимпиади и състезания по математика.

А началото и на 3 януари е от 7 сутринта. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с д-р Ваня Танчева-Манчева

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Д-р Ваня Танчева- Манчева. Жена с размах, с чувство за хумор и дар слово, чийто професионален път от цели 42 години е свързан с контрола на здравната система в Пловдив и областта.  Минава през всички нива на ХЕИ и РЗИ, като последните 11 години, до 2021 година, е директор на инспекцията. Казва,..

обновено на 05.07.24 в 14:54

"Вход свободен" - последен делник

Фокусираме се върху щастието в последното за тази работна седмица издание на "Вход свободен"!   В уроци по щастие ще разгледаме темата за баланса в разпределяне на служебните ангажименти, домашните задължения и свободното време, което да посветим на любимите си хора.  За родителския контрол, който понякога може да се превърне в разрушител на връзката..

публикувано на 05.07.24 в 09:30

"Точно днес" с историите на 5 юли

Политическите завързани сюжети в държавата и в местната власт ще са фокус на разговорите и в това юлско утро. След като Административният съд в Пазарджик обяви за недействителен избора за общински съветници търсим коментар от ОИК и председателя й Антони Върбев, председателяна местния праламент Найден Шопов и кметъ Петър Куленски. В разговор с новият..

публикувано на 04.07.24 в 16:46

Психично здраве днес във "Вход свободен"

Умение ли е отдадеността? Или талант? Какви са качествата на хората, които смятаме за успешни и целеустемени? Какво ги прави такива? Отговорите търсим днес в предаването "Вход свободен". В това начинание ще ни помага Юлия Петкова от Асоциация "Голям брат, голяма сестра". С нея заедно щ Ви поканим на уъркшопа "Как да изградим умения за постоянство и..

публикувано на 04.07.24 в 09:30

"Точно днес" по лентата на летните очаквания

Как у нас не се прави кабинет на малцинството, при какви обстоятелства пак ще градим новото управление? Въпросите са повече от важни, след като масово българите отказаха участие в изборите през юни. За всичко, което тече в държавата като процеси и очаквания, говорим с политолога и университетски преподавател Георги Проданов . Как ДПС ще реши уравнението..

публикувано на 03.07.24 в 15:24