Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГХГ посреща юбилей с изцяло модернизирана сграда

| обновено на 11.01.22 в 10:02

Градската художествена галерия ще посрещне своя 70-годишен юбилей с изцяло обновена сграда в Стария град, която ще бъде открита на 2 март. Ремонтните дейности продължават вече втора година и са на обща стойност 2 милиона лева. На финалната права се довършват дворните пространства, а реконструираната сграда вече се подрежда с експонати.

„Подготвяме и някои съвременни начини, с които да се показва историята на българското изобразително изкуство. Един от тях е да се даде възможност на посетителите не само теоретично да се запознае с даден период на изобразителното изкуство, но и да може да види някои други творби на показания художник, които се намират в други галерии в страната. Те ще бъдат показвани на екран. И така от една страна той ще може да се запознае с биографията и документи, а и с някои други негови картини, които се намират на други места и ще обогатят неговите знания“, заяви в интервю за Радио Пловдив Красимир Линков, директор на Градската художествена галерия.

Вече има съгласие от някои музеи в Европа за съвместна инициатива с ГХГ. Тя ще даде възможност да се установи мястото на българските художници в европейското изобразително изкуство.

Сградата на улица „Съборна“ вече е изцяло обновена

Реконструкцията на самата сграда, която е дело на архитект Йосиф Шнитер“ вече е приключила. Специален вътрешен асансьор и рампата отвън ще даде възможност на хората с увреждания също да посещават изложбените зали.

„Това ще е може би единствената сграда в Стария град, която ще е достъпна за хората с увреждания“, каза Красимир Линков.

В сградата е увеличено изложбеното пространство, ремонтиран е и тавана.

Създадени са две допълнителни зали. Едната е специално предназначена за работа с деца, а другата е оборудвана за прожектиране на филми за художници.

В дворното пространство са проектирани две амфитеатрални площадки, където ще се провеждат срещи на открито, литературни четения и представяне на филми. Там ще бъде изградена и детска площадка, която ще е тематично обвързана с изобразителното изкуство.

Богата програма със значими събития за юбилея на ГХГ

Тя стартира още през месец март, когато са предвидени две външни изложби – до Джумаята и в Градската градина. В тях ще бъде представено най-доброто от всички експозиции на културната институция.

Предвидени са и две изложби. През месец май ще представи пловдивската скулптора. Предвидена е и експозиция, която ще представи най-доброто от българското изкуство. През октомври месец ще бъде представена изложбата на Павел Койчев.

В звуковия файл можете да чуете интервю с Красимир Линков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив в българската литература - духовен маршрут тази неделя

В две поредни недели „Духовни маршрути в Пловдив 2024“ ще представят „Град Пловдив в българската литература“.  Водач в двата последни маршрута в есенното издание е доц. д-р Младен Влашки. Инициативата, която включва четири издания през септември и октомври е на издателство „Летера“.  Проектът е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния..

публикувано на 29.09.24 в 07:28

Финал на фестивала "Тракийски мистерии"

Античен театър Пловдив посреща Фестивал "Тракийски Мистерии", като това е кулминацията и финал на тазгодишното издание. Организаторите са подготвили богата еднодневна програма с многообразие от фестивални форми. Ще се изгради своеобразен Фестивален Полис, пресъздаващ в  пълнокръвния живот в Древна Тракия.  В късния следобед фестивално шествие,..

публикувано на 29.09.24 в 07:18

В "Срещите" за особеностите на българската народопсихология

Въпросът на "Срещите" тази събота е: "Защо сме такива?" Справка - подмолите на историята.  Своите наблюдения споделят философът Тони Николов, писателят Владимир Зарев и богословът Петър Граматиков. Слушайте, интересно е!

обновено на 28.09.24 в 10:17

"Галактическа фантазия" на Георги Черкин в Античния театър

Концертът – спектакъл „Галактическа Фантазия“ на пианиста Георги Черкин ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив от 20 часа тази вечер. Това е първият авторски концерт за пиано и оркестър на Георги Черкин, който ще бъде изпълнен с младите музиканти от „Тайният Оркестър“.  ''Галактически концерт'' е симфонична поема с космически..

публикувано на 28.09.24 в 08:07

С Ваня Николова и "Забравени легенди" по пътищата на доброто

Историкът и журналист от Пазарджик Ваня Николова е готова с втората си книга, която предстои да бъде отпечатана до месец.  В нея, под заглавието “Забравени легенди“ тя e събрала различни материали, свързани не само с интересни места в Пазарджишко, както направи в първата си книга, но пише и за своите впечатления и познания, свързани с..

публикувано на 27.09.24 в 16:56