Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РСМ "будалка" България, очаква София да капитулира след година

След като КСНС препотвърди позицията на България за Република Северна Македония, за македонските медии не се променило нищо. За тях има само една добра новина и тя е, че българският премиер Кирил Петков се е разболял от коронавирус и се отменя визитата му в РС Македония – това съобщи в интервю за Радио Пловдив журналистът от Скопие Владо Перев.

„В Македония смятат, че нищо не се е променило от времето, когато съветските войски са били в България, а КГБ решаваше каква да е външната политика на България. Това е първата работа, второ – правят се някакви договорки с това правителство, което подава ръка на РСМ“.

Според Владо Перев обаче и едните,  и другите не разбират какво правят. „Специалният пратеник на Република България Весела Чернева дойде в Скопие и за три - четири часа и ги уреди отношенията, нещо което администрациите на Живков и Тито не можеха да уредят за 20 - 30 години. Това е компромис“.  Не зная какъв компромис смята да прави България със себе си, със своето минало и съответно с бъдещето си, попита риторично Владо Перев.

Срещата на Весела Чернева в РСМ, смята Перев, е дипломатически гаф. „Не може да дойде някой в РСМ и да няма подкрепа на дипломацията. Весела Чернева и Кирил Петков могат да подпишат договор, но те ще се качат на самолетите и ще си заминат, а българите в Македония оставаме тук“. Това са специалисти, които всичко знаят, но не и историята на собствената си държава, коментира журналистът.

„Македонските българи може да не обичат много българския президент Радев с войнишкото му държание и поведение, но той е единствената им надежда. Той е единствената светла точка, която гарантира, че РС Македония ще ще бъде принудена да ги признае правата на българите“, каза още Владо Перев.

В Македония не се приема като голяма победа, че премиерът Кирил Петков ще дойде в Скопие. Очаква се какво ще подпише българският премиер, съобщи Перев.

Той добави, че РСМ очаква България да направи компромис с всичко – с историята, с езика и с традициите си. „Очаква се, че България ще признае, че Гоце Делчев е македонец и че македонският език е език с 1500 годишна традиция“.

На въпрос докъде стига червената линия за РСМ в преговорите с България, Владо Перев каза: „Никой не е отрекъл, че България трябва да почита македонските червени линии, но след 02.08.1944 година. Защото преди  тая дата всичко е българско. Не съществува македонска държава, не съществува македонски език, не съществува македонско писмо. Няма нищо“.

Сега в РСМ не се очаква тотална капитулация на България, притисната от великите сили, смята журналистът. "Очаква се глътка въздух за македонската политика - да покаже резултати. Сега говорим... Малко ще ги будалкаме политиците в София, както правим 30 - 50 години...  След това като се пооправим, ще им обясним какво ще правим с тях". Така че, в Македония се очаква, за година - две, тотална българска капитулация", каза в заключение журналистът от Македония Владо Перев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Вл. Темелков е номиниран за министър в кабинета на ГЕРБ

Владимир Темелков, заместник-кмет на община Пловдив, е номиниран за министър на електронното управление от кандидата за премиер Росен Желязков. Това стана ясно преди минути, по време на връчването на първия мандат на най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ-СДС. Пред Радио Пловдив Владимир Темелков потвърди номинацията си, но отказа повече..

публикувано на 01.07.24 в 09:22

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24