Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македония трябва да се отърве от югославското си минало

| обновено на 19.01.22 в 16:08


Има ли реални, видими резултати от посещението на българския премиер  Кирил Петков в Северна Македония? Темата коментира българският евродепутат от групат ана ГЕРБ - ЕНП Андрей Ковачев

Сама по себе си, самата среща на двамата премиери е добра стъпка, но  сякаш не се виждат други резултати.  Това  че съседите заявяват, че нямат териториални претенции към нас  (което бе оповестено като един от важните резултати)  –  само по себе си това не е напредък, това си е пределно ясно – смята Андрей Ковачев.

За съжаление, другата страна много дълго блокираше секторните политики по инфраструктура, по насърчаване на взаимните инвестиции, допускане на български медии и културни дейности на тяхна територия и други спънки.  В разрез с това, те широко предпочитаха всичко това, но от сръбска страна. Това трябва да бъде преодоляно, категоричен е Андрей Ковачев.

Що се отнася до другия оповестен акцент от срещата – пускането на авиолиния София – Скопие, то такава имаше и преди, на компанията  „Хемус Еър“ Това обаче е търговски въпрос на всяка частна авиокомпания, доколко е рентабилно. В дадения случай вече, държавата със сигурност ще се наложи а плати на „пътник и на седалка“ определена субсидия, за да може да съществува такава въздушна линия.

Много по-важен е въпросът за дискриминацията на над 130 хиляди гаждани на Северна Македония, обвили се с българско самосъзнание и притежаващи българско  гражданство по произход, настоява българският евродепутат.  По думите му, в момента те се страхуват от публично осветяване, за да не понесат неприятни последици от това. Няма нито един такъв българин в структурите на македонската държвна администрация.  Същевременно, много повече се толерира сръбски и дори албански произход, стига  само да не е български.

Защо тогава не се разбира българската позиция в европейското политическо пространство?

Нашата вина е, че в романтичния порив на  „братска обич“ през 2017 г. подписахме с Македония много по-мек от Преспанския договор (сключен с Гърция), разчитайки  на илюзорно взаимно разбирателство. Посланието (още от  времето на президента Желю Желев) че ние като братя ще се разберем, а не както стори  Гърция -  27 години преговори!  Уви, отсрещната страна счете това за слабост. Включи в действие голям финансов ресурс в обратната посока – да инвестира в лобистките механизми за своя полза.  А ние не смятахме, че тябва да използваме външно лобиране в защита на нашата позиция, но вече е ясно, че българската държава трябва да отдели и такива средства и да инвестира в лобизъм - убеден е Андрей Ковачев. 

Всички български  евродепутати  в ЕП са в единодушно съгласие с официалната ни държавна позиция.  

Новото френско европредседателство – може ли да се отрази по темата ?

По отношение перспективата за членство – тя е гарантирана за всички държави от Западните Балкани, смята Андрей Ковачев. Специално Албания – на нея трябва да и бъде разрешено да започне самостоятелни преговори за присъединяване към ЕС. В момента тя е обвързана заедно с Македония и забавянето и е незаслужено.

А страната кандидат трябва да преодолее този воденичен камък от югославското си минало - категоричен е евродепутатът Андрей Ковачев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24