Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затягат ковид мерките в Пловдив и други градове с висока заболеваемост

| обновено на 20.01.22 в 14:16

В областите с най-голяма заболеваемост в страната, сред които и Пловдив, ще бъдат наложени нови ограничетилни мерки срещу заразата от ковид, това обяви държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. 

По информация на РЗИ – Пловдив на 14 дневна база заболеваемостта сред децата от 0 до 18 години е 1161 на 100 хиляди души. Най-висока е в община Куклен -1756, следват Родопи -1380 и Пловдив -1132. 

През изминалото денонощие от новорегистрираните в Пловидвска област 979 с ковид инфекция, 226 са деца. От тях 135 са установени в град Пловдив.

Другите областите, където заболеваемостта е най-висока са Благоевград, Бургас, Перник, Видин, Стара Загора, София град и София област. Новите мерки ще бъдат подробно описани утре, когато ще заседава националният щаб. Те са от третия етап на Националния план.

Обмисля си ограничаване на 50% в капацитета и като работна площ, и като хора, заети в обектите, които са със значение за общественото здраве, заведения за хранене и за развлечения. 

Работното време да бъде ограничено до 22 часа и да има пълно спазване на достъпа със зелен сертификат.

Най-вероятно учениците в общините с висока заболеваемост ще минат на ротационен принцип на обучение. В Пловдив вече се обсъжда подобен вариант, като в късния следобед се очакват сравките на  директорите на учебни заведения и съответно ще се прецени къде и какви мерки ще бъдат предприети,съобщи Ангел Кунчев

Възможно е учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 клас да преминат на изцяло онлайн обучение от понеделник, 24 януари, до настъпването на междусрочната ваканция, а учениците от 1 до 4 клас, както и 7, 10 и 12 клас се обучават в присъствена форма.

Ангел Кунчев припомни, че мерките за граничен контрол са ясни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Първи данни от черната кутия на разбилия се LZ-39

Първоначалните данни от разчитането на черната кутия сочат, че вероятната причина за катастрофата на 13 септември на учебно-бойния самолет "LZ-39 ZA Албатрос" е нисък полет преди вертикалното набиране на височина, съобщиха БНТ и bTV. Черната кутия бе изпратена за разчитане в Чехия, страната производител на самолета. Припомняме, че трагичният инцидент..

обновено на 01.10.24 в 07:04

ПУ "Паисий Хилендарски" открива новата учебна година

Тържествено откриване на новата академична 2024/2025 година на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" ще се проведе днес, от 11:00 часа. Събитието ще се състои в Спортната зала на висшето училище на адрес бул. "България" № 236А, уточни заместник-ректорът по международна дейност и връзки с обществеността доц. д-р Борян Янев.  По традиция на..

публикувано на 01.10.24 в 07:03

Тестват системите за тревога

На 1 октомври от 11 часа ще бъдат задействани двете системи с цел проверка на техническото им състояние. По време на тестването, чрез акустичните устройства на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), ще бъде излъчен национален сигнал за тревога/край на тревогата. Проверката ще се осъществи на територията на..

публикувано на 01.10.24 в 06:49

Обсъждат транспорта до селата Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата от община „Марица“ Труд и Войводиново и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация днес.  Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села. На срещата представители на двете общини ще се опитат да удовлетворят исканията на хората.  Припомням, че в..

обновено на 01.10.24 в 06:40

Министър Карадимов прави първа копка на Нов път КЦМ за Куклен

Първа копка по проекта „Нов път КЦМ“ с дължина около 700 метра ще бъде направена на макадамовия паркинг. Новият път ще осигури благоприятни условия за движение, по-безопасна и бърза транспортна връзка до Куклен. На церемонията от 14 ч. ще присъстват министърът на иновациите Росен Карадимов и представители на общинската и областната..

обновено на 01.10.24 в 06:40