Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На свещи болниците не могат да лекуват

Хаосът в системата отчайва лекарите

Ако не се намери спешно решение, може да се стигне до затваряне на болници

д-р Неделчо Тотев
Снимка: Радио Стара Загора


Има много тревожни сигнали от болниците в страната, от всички болници, независимо от собствеността  им за високите сметки за електричество и газ. В началото на годината липсва резерв за плащане на високите сметки и може да се стигне до затваряне на лечебни заведения. Това заяви в програма Точно днес на Радио Плводив д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници. 

Всички имаме затруднения с плащането на сметки . Просто, защото резев няма. Цените на пътеките са едни и същи, обемите са силно редуцирани. Потокът на пациенти е намалял, с изключение на пациентите с Covid, Има спрян планов прием в редица области. Сигурно ще почнат полека-лека лечебни заведениея да свиват дейността си или да затварят. Когато не плащаш, а един монополист стои от другата страна, той ще ти врътне кранчето на газта или шалтера на тока. Няма как поетаптно да топлим отделенията – или работи парното или не работи, или има ток или няма. Без ток на свещи, едва ли могат да съществуват лечебните заведения, каза д-р Тотев.

Той изрази надежда, че ще бъде преразгледано отхвърленото вчера от парламентарната енергийна комисия  предложение за компенсации на болниците, заради високите сметки.

В разгара на епидемичната вълна, която даже не ни остави и глътка въздух да си поемем, не мисля, че това е добро решение на тази комисия, която е част от управленския екип. От тук насетне ще видим сдруженията как ще подходим като организации, отговарящи за съществуването на лечебните заведения, според вида на собственост. Надявам се все пак да има преосмисляне на това поведение. Ако не се вземат мерки със сигурност лечебните заведения ще започнат да свиват дейността си.  

По думите му  предстоящото вдигане на минималната работна заплата и на осигурителните прагове ще  натоварят допълнително бюджетите на болниците. 

Д-р Тотев коментира, че  БЛС към момента стои настрани от проблема, което е необяснимо. Той е категоричен, че ако не се актуализират стойностите на клиничните пътеки и на бюджетите на болниците, няма да може да се работи спокойно. 

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03