Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има увеличение на цените на клиничните пътеки

| обновено на 03.02.22 в 11:19
Георги Йорданов
Снимка: БГНЕС

Правителството разглежда ситуацията и е готово да реагира там, където трябва да се реагира, това заяви в интервю за Радио Пловдив доцент Георги Йорданов, заместник-министър на здравеопазването.

Той коментира исканията на Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници, Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, Асоциацията на университетските болници в България и от Сдружението на общинските болници в България, които настояват за ръст на цените на клиничните пътеки с 25 % през тази година и държавата да покрива сумите над 150 лева за мегаватчас.

„Тази година бюджета за болнична помощ на НЗОК е увеличен с над 250 млн.лв. Ще бъдат увеличени почти всички клинични пътеки. Особено ще се обърне внимание на педиатричните. Парите за болнична помощ са два милиарда 750 милиона 899 хиляди лева. Ще се увеличат парите не само за болнична помощ, но и за извънболнична. Парите за първична извънболнична медицинска помощ ще се увеличат с над 35% , за специализираната – с над 33% и парите за медико-диагностични деаности  с над 76%“, каза доцент Георги Йорданов.

Той каза още, че ще се увеличат и средствата за заплащане на медиците. Предвиждат се допълнителнителни трудови възнаграждения за работа на персонала в болниците в извънредна епидемична обстановка. За лекарите и магистър-фармацевтите ще се изплащат по шестстотин лева допълнително, които са отделно от 1000 лева, които се трудят на първа линия. Медицинските сестри, акушерките и лаборантите ще взимат допълнително 360 лева, а санитарите по 120 лева.

70% от болниците ще излязат на печалба

„Ние внимателно следим финансовото състояние на болниците. Както знаете, в условията на извънредна епидемична обстановка, те получават заплащане на исторически принцип, което позволява тази година за първи път доста от болниците да регистрират печалба. Доста от тях – почти 70% ще бъдат на печалба. Тази печалба е повод и за малко притеснение, защото тя говори, че са намалени разходите за медицинска помощ, но за сметка на приходите. Това означава, че по принцип е намален обема на медицинската помощ, което е нормално за време на пандемия, тъй като няколко пъти са ограничавани плановите операции“, обясни още доцент Йорданов.

Ще се обсъжда дали се налага промяна в стандарта за спешна помощ

Проверката в спешна помощ, която беше разпоредена след трагичния случай в болницата във Враца, ще определи дали има нужда от промяна в стандартите.

Целта на проверката, е да се види дали е спазен медицинският стандарт. Но има и друго важно нещо – когато виждаш, че явно един човек е в тежко здравословно състояние и трябва да му се окаже спешно медицинска помощ, захвърляш образно казано документите и оказваш помощта. Защото пациентът трябва да получи всичко това, което е възможно за запазване на неговия живот. Не приемам обяснения, че трябва да се чекира, да се регистрира, да се види дали е здравно осигурен. Още повече, че спешната медицинска помощ се оказва на всеки, независимо от неговия здравноосигурителен статус“, подчерта още доцент Йорданов.

Заместник-министърът посочи още, че вероятно зелените ковид сертификати ще бъдат премахнати до месец и половина два. Той обаче допълни, че България върви с 6 месеца назад в развитието на заболяването в сравнение с други европейски държави. Това се дължи на факта, че има изключително малък процент ваксинирани.

Цялото интервю с доцент Георги Йорданов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нормално протича подготовката за вота в Пловдив и областта

Нормално протича подготовката за вота на 27 октомври – увери председателят на 16 РИК – Пловдив-град Калоян Сухоруков. 459 са секциите в града, като в 457 от тях ще има и машинно гласуване. Само в две секции в районите „Западен“ и „Тракия“ ще се упражнява само книжен вот, тъй като избирателите в тях са под 300 души. 3 са..

обновено на 21.10.24 в 11:42

Украйна има право на ядрено оръжие за защита

Украйна или ще стане член на НАТО или ще създаде ядрено оръжие – това заяви президентът В. Зеленски в Брюксел след заседанието на Европейския съвет в което той участва. Там Зеленски представи плана си за победа във войната с Русия. Има ли наистина бившата съветска република страната такава възможност? Да, може да го стори, тъй..

публикувано на 18.10.24 в 17:17
Първан Симеонов

Притеснявам се дали хората ще отговарят честно на екзитпола

На тези избори много се притесняваме от това колко искрени ще бъдат анкетираните за екзитпола, както и дали системно няма да отказват респонденти от една и съща политическа сила. Подобно явление е изключително притеснително предвид напрегнатата ситуация в разделен политически сектор. Това коментира социологът Първан Симеонов от „Галъп..

публикувано на 18.10.24 в 16:41

Годните за пиене води у нас са под средното ниво в Европа

Две трети от водните ресурси в Европа са замърсени с химикали.  Само 37% от езерата и реките в Европа отговарят на критериите за добро екологично състояние. Това предупреждава  Европейската агенция за околната среда в доклад, публикуван тази седмица.  В доклада обаче не са анализирани данните за България , тъй като страната ни все още не е..

публикувано на 18.10.24 в 16:17

Открит навреме, ракът на гърдата не е присъда

За поредна година в месеца за борба с рака на гърдата Фондация „Грижа за живот България“ организира информационна кампания като темата на инициативата този път е не само битката със заболяването, но и духовно оцеляване, и физическо преодоляване на диагнозата.  В програма "Точно днес" п редседателя на организацията Ивелина Радева припомни, че целта..

публикувано на 18.10.24 в 09:59