Вино под бранда „Кукери“, създадено в Северна Калифорния от българин, спечели два златни и два сребърни медала в най-голямото винено състезание в САЩ. Майсторът Петър Кирилов е възпитаник на Университета по хранителни технологии в Пловдив.
Първата любов към виното
Като всяка първа любов, любовта на Петър към виното е в ученическите му години в родния Тополовград.
„Там съм помагал на баща ми. Основно имахме каберне, имаше и един див местен полусорт алжирка, малко ракацители. И така – берем гроздето, мачакаме го, бъркаме го. Без никакви химикали - каквото природата даде“ - разказва пред Радио Пловдив Петър.
Природата веднъж дава много добър вкус, друг път – не толкова. В опит да разбере защо, Петър решава да запише Технология на виното и високоалкохолните напитки“ в Унивеситета по хранителни технологии. И студенството му го премества в Пловдив, където учи първите стъпки в производството на вино.
УХТ Пловдив - първи стъпки в производството
„Попаднах на доста добри преподаватели. Единственото, което липсва в университета, може би е, че нямахме практическата част. Докато много университети тук имат собствен винарни. Но основата, която се полага, е много интензивна и след време много неща, които си научил, започваш да навързваш и да прилагаш в професията".
Практиката - от България до САЩ
Мястото, където Петър започва да прилага на практика наученото в Университета, е Северна Калифорния. Тук пристига със семейството си, когато на 25 години печели зелена карта. Започва като технолог в иновационна компания за обработка и производство на вина. Но и докато трупа опит, не го напуска мисълта да създаде нещо свое. Началото му идва, когато открива лозов масив с любимия му сорт каберне совиньон в Napa Valley. И започва бранд с име, което го връща към корените.
„Кукери" мисля, че беше най-подходящото име. Това е било нещото, което искам да свържа с това откъде идвам, кой съм. При него всичко е положително - да се празнува идването на новата година, надеждите за по-добра реколта, за прогонването на зли дъхове. Някои ме питат дали това е моя фамилия. Но аз им обяснявам. И като погледнат в интернет, доста остават очаровани от традицията, която поддържаме жива. Някои се надяват да посетят България да видят тези кукерски празници“.
Освен интереса към кукерските празници, който виното на Петър Кирилов провокира зад Океана сред любителите му, то вече влиза и във фокуса на професионалистите.
Наградите
В най-голямата надпревара за американски вина „San Francisco Chronicle Wine Competition“ негови вина печелят два златни и два сребърни медала. Двоен златен медал му е присъден за „Kukeri Russian River Valley Sauvignon Blanc“, реколта 2021 г. в категория Совиньон Блан. Със златен медал е отличено и „Kukeri Mt.Veeder Cabernet Sauvignon“, реколта 2018, в категория за Каберне Совиньон. Единият сребърен медал е за „Kukeri Howell Mountain Cabernet Sauvignon“, произведено през 2019 г. в категория Каберне Совиньон, а вторият за Kukeri Sonoma Coast Rose Nouveau от Pinot Noir в категория сухо розе, виното също е от миналата година.
„Това е постижение, като се има предвид, че участват 5 816 вина от 1 000 винарни в САЩ. Действа се на сляпо, по различни ценови категории. Конкуренцията е много голяма и това, че се печелят награди, е признание за работата, която вършиш цяла година“ - споделя българинът.
А по това време на годината и в САЩ, като у нас, стопаните зарязват лозята. Зад Океана е много скъпо да отглеждаш собствен масив, казва Петър, и макар че засега купува гроздето, не спира да мечтае.
Мечтите
Мечтите му са за свое лозе, и за своя винарна. Близките му планове, обаче, са вината му да спечелят нови отличия в по-малките състезания, които предстоят през годината. А като се върне в Тополовград, да чуе от баща му: „По-тежко е това вино, по-силно. И така“.
И така – с годините не просто да съхранява първата си любов към виното, а и да я надгражда. С постоянство и грижа да се усъвършенства ден след ден.
Репортажът може да чуете в звуковия файл.
Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува един от водещите кардиохирурзи д-р Андрей Неутов, завеждащ на новото отделение по кардиохирургия в УМБАЛ "Пълмед". В Пловдив го води професионалния път, а в България за първи път пристига през далечната 2001 година по лична покана на проф. Александър Чирков. Идва за да специализира - първо..
Кметът на Пазарджик Петър Куленски алармира за системен тормоз над служители на общината, общински съветници и техните семейства. Повод стана проваленото вчера засдание на Общинския съвет заради липсата на кворум. Впоследствие бе съобщено за задържането на съветника Искро Бейков, обявен за издирване като свидетел по наказателно дело срещу Сашо..
„Цялостната картина е отвратителна и естествено, че отблъсква хората. Но аз съм на по-друго мнение по отношение на развитието на събитията. Мисля, че това, което се случи днес, ни приближава до избор на председател на 51-вото Народно събрание. Виждаме, че има разместване на пластовете от твърдите позиции на някои политически формации и това..
"При заболяване като чумата по дребните преживни животни, което е сред най-опасните в международен план, реакцията трябва да бъде бърза и безкомпромисна. Всичко това е ясно регламентирано от правилата на Световната организация по здравеопазване на животните," заяви д-р Мирослав Първанов, председател на Българската асоциация на ветеринарните лекари за..
И ноември си отива, а усещането, че се въртим в омагьосан кръг все по осезаемо ни напомня на колко въпроси се чакат отговорите. Кога и дали въобще това НС ще заработи след като за пореден път не се стигна до избор на председател? Колко още може да задълбочи политическата криза, повличайки цялата държава? Говорим по темата с Евелина Славкова..