Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мотивация и поведение

| обновено на 21.02.22 в 15:17
Снимка: Личен архив

„Нека подчертаем, че е нещо необикновено, а не обикновено, едно действие или съзнателно желание да имат само една мотивация. В известен смисъл, почти всяко състояние на организма е само по себе си мотивиращо състояние. Сегашните схващания за мотивацията сякаш изхождат от предпоставката, че мотивационното състояние е специално, особено състояние, различаващо се рязко от другите събития в организма. Тъкмо напротив, една солидна теория на мотивацията би трябвало да приеме, че мотивацията е постоянна, неспирна, променлива и сложна и е почти общовалидна характеристика на практически всяко състояние на организма“, казва психологът Петя Горчева.

Поведението и мотивацията може да са пряко свързани, може и да не са пряко свързани. За да има действия, трябва да има мотивация. Понякога, обаче, мотивация липсва, тогава е редно да предприемем действие и мотивацията идва от само себе си. Затова, може и да са пряко свързани може и да не са съвсем пряко свързани. Но, мотивацията винаги е отвътре навън. Всичко зависи от самия човек. Това е врата, която се отваря отвътре навън. Човек не предприеме ли действие, мотивация няма.

Това, което ни мотивира са лични нагласи, социалните мрежи влияят много на мотивацията. Но, мотивите може да са различни.

„Да желаеш каквото и да е, само по себе си предполага вече съществуващи задоволявания на други потребности“, казва още Петя Горчева.

Какво влияе на мотивацията ни? Отношенията родител-дете, в контекста на мотивацията и поведението. Как задоволяването поражда нови мотивации?

Как чувството, че си отхвърлен е само по себе си мотивиращо състояние?

Пловдивският психолог Петя Горчева, гостува в неделния „Шейкър“, за да коментираме темата.

Чуйте, в прикачения файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Еко филма „ИзЧисти планини” представят в Пловдив

След 25 години високопланински почиствания, във всички национални паркове, доброволен труд и много създадени приятелства, сдружение „За Земята“ отбелязва годишнината с прожекцията на филма „ИзЧисти планини”. Лентата ще бъде представена в Пловдив на 17 юни, от 19 часа, в Lucky Дом на киното, с вход свободен. Филмът е с продължителност..

обновено на 11.06.24 в 15:31
Пламена Миткова

Пламена Миткова на финал в Рим с личен рекорд

Пловдивчанката Пламена Миткова се класира за финала в скока на дължина от Европейското първенство по лека атлетика в Рим. Българката записа постижение от 6.71 метра, неѝн личен рекорд, в последния си трети опит и се нареди сред 12-те състезателки, които ще си оспорват медалите. Квалификационната норма бе 6.70 м. Постижението на световната шампионка за..

публикувано на 11.06.24 в 13:42
Танчо Калпаков

Танчо Калпаков е новият старши треньор на "Спартак" (Пловдив)

Танчо Калпаков е новият старши треньор на "Спартак"(Пловдив).  Той и неговият екип ще бъдат официално представени на 24 юни, когато отборът започва лятната си подготовка. "Търсихме треньор с опит и заедно със собственика на клуба Динко Миленчев се спряхме именно на господин Калпаков. Смятаме, че той е човекът, с когото "Спартак" ще се върне във Втора..

публикувано на 11.06.24 в 11:49

Ангелогласната Дани Илиева

Страната ни е малка, но пълна с богатства. Сред най-важните и най-ценните са талантливите деца като Дани Илиева. От съвсем малка тя е на сцената и пленява с красив глас и чар. Днес е красива млада дама, която скоро отпразнува своето завършване. „Тъжно ми е, че никога няма да се върна в училище. Но и се вълнувам какво ми предстои. Насочила съм..

публикувано на 11.06.24 в 09:11
Носителите на купата стартираха подготовка

Отборът на "Ботев" стартира лятна подготовка

"Ботев" (Пловдив) стартира подготовката си за Лига Европа и новия сезон на Първа лига.. Красиан Колев, който беше преотстъпен на "Хебър", Димитър Тонев, играл под наем в "Крумовград" и Мартин Христов, завърнал се от Ботев (Враца), тренираха с "жълто-черните". С отбора започна и френски халф, който е на проби.  Договорът на Николай Минков ие изтекъл и..

публикувано на 11.06.24 в 07:18